Ποδοσφαιρική επανάσταση στο Σουδάν

Οι εξελίξεις στο Σουδάν περνούν σχεδόν πάντα στα ψιλά της ειδησεογραφίας. Και είναι λογικό, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αγγλόφωνα ή γαλλόφωνα ειδησεογραφικά μέσα. Οι ποδοσφαιρικές εξελίξεις, όμως, σ’ αυτή την πολύπαθη χώρα είναι σημαντικές.

Η ομάδα δεν αιθεροβατούσε, βέβαια, για να πιστεύει στην πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ, ωστόσο μετά την πρόκριση στα τελικά του Κόπα Άφρικα (όπου μεταξύ άλλων είχε νικήσει εντός Γκάνα και Νότια Αφρική) όλοι περίμεναν τουλάχιστον καλές εμφανίσεις σε όμιλο με Μαρόκο, Γουινέα και Γουινέα Μπισάου. Αντ’ αυτού, η ομάδα τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου, με ρεκόρ 0-3-3. Κι αν οι δύο ήττες από το Μαρόκο μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογικές, αυτή που πόνεσε περισσότερο ήταν αυτή από τη σημερινή του αντίπαλο Γουινέα Μπισάου, με 2-4, στο μοναδικό ματς που έπαιξε εντός έδρας! Μάλιστα στο ημίχρονο έχανε με 0-3.

Ο Γάλλος προπονητής Ουμπέρ Βελίντ πήρε… παράταση ζωής, επειδή τον Δεκέμβριο η ομάδα συμμετείχε στο Αραβικό Κύπελλο του Κατάρ. Πήρε μαζί του τον κορμό που είχε επιλέξει και στα προκριματικά, αλλά εκεί η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη! 3/3 ήττες, με μεγάλα σκορ (5-0 από Μαρόκο, 4-0 από Αίγυπτο, 1-0 από Λίβανο), τελευταία θέση, πολλή ένταση και… φυσικά απόλυση του Βελίντ.

Νέος προπονητής ανέλαβε ο Μπουρχάν Τία, άπειρος από διεθνή ματς, αλλά πολύ καλός γνώστης του πρωταθλήματος, αφού δουλεύει εκεί τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτός, αντί να επιμείνει σ’ αυτόν τον κορμό, πήρε την έγκριση της ομοσπονδίας να κάνει… επανάσταση. Γιατί για τέτοια πρόκειται.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ στην 28μελή αποστολή του Σουδάν για το Κόπα Άφρικα συμπεριλαμβάνονται μόλις 8 παίκτες απ’ αυτούς που έπαιξαν στο Κατάρ πριν ένα μήνα! Οι τρεις εκ των οποίων είναι οι γκολκίπερ. Μιλάμε για ριζική αλλαγή, η οποία δεν είναι μόνο στα πρόσωπα, αλλά και στη νοοτροπία. Σε όλες τις αποστολές που είχε κατεβάσει το Σουδάν σε μεγάλες διοργανώσεις πάνω από το 80% της αποστολής αποτελούταν από παίκτες των δύο «μεγάλων» ομάδων της χώρας, της Αλ Χιλάλ και της Αλ Μερέιχ. Αυτή η αποστολή που βλέπουμε εδώ είναι η μοναδική στην ιστορία όπου οι παίκτες από τις 2 αυτές ομάδες είναι λιγότεροι από τους μισούς (13/28)!

Ο Τία «άνοιξε» την εθνική και σε παίκτες άλλων ομάδων και τα βάζει με στερεότυπα δεκαετιών. Περιμένει από τους παίκτες τουλάχιστον να δώσουν το 100% μέσα στο γήπεδο, ως ένδειξη ανταπόδοσης.

Η Γουινέα Μπισάου πήρε την 2η θέση σ’ εκείνο τον όμιλο, αλλά προφανώς δεν είναι ομάδα υψηλού επιπέδου. Ο προπονητής Μπασιρού Καντέ επιμένει στον ίδιο κορμό, ωστόσο σήμερα δεν θα έχει τρία βασικά γρανάζια, λόγω COVID-19.

Οι πιθανότητες του Σουδάν να πάρει αποτέλεσμα είναι περισσότερες απ’ όσες «δείχνουν» οι μπουκ με τις προσφερόμενες αποδόσεις.