Η μάχη του Ρότερνταμ κρίνει τα πάντα

Η μάχη του Ρότερνταμ κρίνει τα πάντα

Αυλαία σήμερα στη φάση των ομίλων, στα προκριματικά της Ευρώπης. Μόνο μία από τις απ’ ευθείας θέσεις παραμένει «ανοιχτή». Τη διεκδικούν Ολλανδία, Νορβηγία και Τουρκία, στον 7ο όμιλο. Απόψε ολοκληρώνεται ακόμη ο 4ος και ο 5ος, όμως εκεί οι πρώτες είναι ήδη γνωστές. Η μάχη του Ρότερνταμ κρίνει τα πάντα.

7ος Όμιλος: Η μάχη του Ρότερνταμ κρίνει τα πάντα

Το μοναδικό γκρουπ απ’ όλα στο οποίο τρεις ομάδες διεκδικούν την πρόκριση ως το τέλος. Οι δύο είναι η Ολλανδία και η Νορβηγία, που αναμετρώνται μεταξύ τους στο Ρότερνταμ και η 3η η Τουρκία. Η Ολλανδία παίρνει την πρωτιά με νίκη ή ισοπαλία. Κι αυτό γιατί σε πιθανότητα ισοβαθμίας με την Τουρκία έχει πολύ καλύτερη διαφορά τερμάτων (+13) που δεν καλύπτεται. Η Νορβηγία από την πλευρά της, χρειάζεται το «διπλό», αλλά και «γκέλα» της Τουρκίας. Σε περίπτωση που αυτή δεν έρθει, οι Σκανδιναβοί χρειάζονται νίκη με δύο γκολ περισσότερα από εκείνη των Τούρκων, καθώς υστερούν κατά ένα γκολ στη συνολική διαφορά τερμάτων. Η Τουρκία από την πλευρά της, που παίζει στην Ποντγκόριτσα με το Μαυροβούνιο, για να τερματίσει 1η θέλει δική της νίκη και νίκη της Νορβηγίας στην Ολλανδία, με τέτοια σκορ και στις δύο αναμετρήσεις, που θα την κρατούν από… πάνω στην καλύτερη διαφορά τερμάτων. Εντελώς αδιάφορο το 3ο και τελευταίο ματς: ΓιβραλτάρΛετονία.

4ος Όμιλος: Μάχη για τη 2η θέση

Η εν ενεργεία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γαλλία θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί το «στέμμα» της στο Κατάρ, καθώς εξασφάλισε την πρόκριση. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποια θα τερματίσει 2η για να πάει στα μπαράζ. Τη συγκεκριμένη θέση διεκδικούν Φινλανδία και Ουκρανία, με την πρώτη να έχει δύο βαθμούς περισσότερους, αλλά και πιο δύσκολη αποστολή, καθώς φιλοξενεί τη Γαλλία. Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν εκτός την αδιάφορη Βοσνία. Η Φινλανδία τερματίζει 2η με καλύτερο ή ίδιο αποτέλεσμα με την Ουκρανία. Αυτή από την πλευρά της θέλει μόνο νίκη και μη νίκη των Φιλανδών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας (νίκη της Ουκρανίας και ισοπαλία της Φιλανδίας) ευνοούνται οι Ουκρανοί αν επικρατήσουν με δύο γκολ και πάνω. Σε περίπτωση που νικήσει με ένα γκολ διαφορά, τότε όλα θα κριθούν στην καλύτερη επίθεση.

5ος Όμιλος: Ένας βαθμός για τη 2η θέση

Το Βέλγιο έχει εξασφαλίσει την πρωτιά και την πρόκριση. Το μόνο ενδιαφέρον αφορά στη 2η θέση. Η Ουαλία, που φιλοξενεί τους «κόκκινους διαβόλους» χρειάζεται μόλις ένα βαθμό για να την κερδίσουν. Στο άλλο ματς του γκρουπ, η Τσεχία φιλοξενεί την αδιάφορη Εσθονία. Η γηπεδούχος για να τερματίσει 2η θέλει δική της νίκη με δύο γκολ διαφορά και ταυτόχρονα ήττα της Ουαλίας. Αν νικήσει με ένα γκολ διαφορά και ταυτόχρονα χάσει και με ένα γκολ διαφορά η Ουαλία, οι δύο ομάδες θα είναι ισόβαθμες με την ίδια διαφορά. Τότε, ρόλο θα παίξουν τα σκορ των σημερινών αγώνων, μέσα από τα οποία θα προκύψει η καλύτερη επίθεση ανάμεσά τους.

Τα σενάρια του «1-0»

Στο απίθανο σενάριο που η Τσεχία νικήσει με 1-0 και η Ουαλία χάσει με το ίδιο σκορ, οι δύο ομάδες θα έχουν από 14 βαθμούς κι ακριβώς τα ίδια γκολ: 13-9! Σε αυτήν την περίπτωση η 2η θέση πάει στην Ουαλία, καθώς στα μεταξύ τους παιχνίδια έχει μία νίκη και μία ισοπαλία.

Κριτήρια ισοβαθμίας

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, ισχύουν τα εξής κριτήρια: 1) Διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Βαθμοί στα μεταξύ τους, 4) Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, 5) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, 6) Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους (αν εμπλέκονται μόνο δύο ομάδες).

Οι δεύτερες θέσεις και τα πλέι οφ

Στα μπαράζ περνούν οι 10 δεύτερες των ομίλων. Εκεί θα έρθουν και δύο ομάδες από το Nations League. Οι έξι πρώτες στην ειδική βαθμολογία θα έχουν πλεονέκτημα έδρας. Οι τέσσερις υπόλοιπες (και οι δύο του Nations League) θα είναι φιλοξενούμενες. Η βαθμολογία των δεύτερων διαμορφώνεται ως εξής (στους ομίλους με έξι ομάδες αφαιρούνται οι αγώνες με την εκάστοτε ουραγό):

Ομάδα/ Όμιλος              ΑΓ         Β              Γκολ          Διαφορά

  1. Πορτογαλία (1ος)       8           17            17-6             +11
  2. Σκωτία (6ος)                8           17            14-7             +7
  3. Ιταλία (3ος)                 8           16            13-2             +11
  4. Ρωσία (8ος)                 8           16            14-5             +9
  5. Σουηδία (2ος)              8          15            12-6             +6
  6. Πολωνία (9ος)             8          14            18-10           +9
  7. Ουαλία (5ος)                7           14            13-8            +5
  8. Βόρεια Μ. (10ος)         8          12            14-11           +3
  9. Τουρκία (7ος)               7          12            16-15           +1
  10. Φιλανδία (4ος)             7          11            10-8             +2

 

Ποιες έχουν ήδη προκριθεί

Έχουν γίνει γνωστές εννιά από τις 10 ομάδες που θα περάσουν από τους ομίλους (άλλες έξι θα βγουν από τα μπαράζ). Πρόκειται για τις Σερβία (1ος όμιλος), Ισπανία (2ος), Ελβετία (3ος), Γαλλία (4ος), Βέλγιο (5ος), Δανία (6ος), Κροατία (8ος), Αγγλία (9ος), Γερμανία (10ος).