Θα παίξει ρόλο η σκοπιμότητα;

Γκαμπόν – Μαρόκο (18/1/2022, 21:00) Κύπελλο Εθνών Αφρικής

Τελευταία αγωνιστική του 3ου ομίλου του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και βρίσκονται αντιμέτωπες οι δύο ομάδες που προπορεύονται στον όμιλο. Το Μαρόκο με 2/2 νίκες και χωρίς να δεχτεί γκολ, αλλά και χωρίς να έχει παίξει την αναμενόμενη μπάλα. Και η Γκαμπόν, που έπαιξε και θα παίξει ως το τέλος χωρίς πολύ σημαντικούς παίκτες (κυρίως τον Ομπαμεγιάνγκ), οι οποίοι παρουσίασαν επιπλοκές έχοντας νοσήσει από covid-19.

Θεωρητικά, το Μαρόκο είναι σε τέτοια κατάσταση που θα θελήσει να ψάξει για το 3/3, αν και με την ισοπαλία εξασφαλίζει 100% την πρώτη θέση του ομίλου, που ήταν και ο αρχικός στόχος. Η Γκαμπόν ακόμα κι αν ηττηθεί με ένα γκολ διαφορά θα έχει πολύ σημαντικές ελπίδες να περάσει στη φάση των «16», έστω και μέσα στις καλύτερες τρίτες των έξι ομίλων. Γι’ αυτό και οι αποδόσεις, μετρώντας και τα όσα έχουν δείξει οι δύο ομάδες στα ματς τους, αλλά και τη γενικότερη δυναμική τους, δίνουν ξεκάθαρο φαβορί το Μαρόκο.

Υπάρχουν, όμως, στοιχεία για να το αντικρούσει κάποιος αυτό. Το πρώτο είναι οι ενδεχόμενες αλλαγές που θα κάνει ο Χαλίλχοτζιτς, θέλοντας να έχει φρέσκους τους καλύτερους παίκτες του ενόψει των νοκ-άουτ. Το δεύτερο είναι ότι η ισοπαλία είναι προκλητικά δελεαστική και για τις δύο. Το Μαρόκο παίρνει σίγουρα την 1η θέση και η Γκαμπόν τη 2η, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Γκάνα στο ματς με τις Κομόρες, που γίνεται την ίδια ώρα.

Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων δικαιολογεί τις αποδόσεις. Πλην όμως η σκοπιμότητα μπορεί να παίξει ρόλο εδώ και η απόδοση της ισοπαλίας (που βρίσκεται στις περισσότερες εταιρείες πάνω από 3,00) μόνο «κουτσουρεμένη» δεν είναι.