MotoGP: Ο Κουανταραρό και η πρόβλεψη για βροχή

H πρόβλεψη για βροχή

Πέμπτη συνεχόμενη pole position για τον Κουανταραρό, που όλο το διήμερο έδειξε ότι έχει το ρυθμό για μεγάλα πράγματα. Προσοχή στην πρόβλεψη για βροχή, που αν έρθει θα αλλάξει όλα τα δεδομένα.

Οι ΕΔ1 είχαν αρκετές συγκινήσεις. Οι χρόνοι των αναβατών ήταν πολύ κοντινοί. Παρότι στα αρχικά στάδια ξεχώρισε ο Μορμπιντέλι με χρόνο 1:40.402, τελικά ο Αλέις Εσπαργκαρό  βρέθηκε στην κορυφή με 1:40.378. Παρά τις επιθέσεις των υπόλοιπων οδηγών, παρέμεινε εκεί μέχρι και σχεδόν το τέλος. Την τρίτη θέσει είχε ο αδερφός του Πολ Εσπαργκαρό, που ακόμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη Honda.

Βελτιωμένοι ήταν οι χρόνοι για τους αναβάτες στις ΕΔ2. Αρχικά φάνηκαν πολύ δυνατοί οι οδηγοί της Honda, όμως σύντομα ο Κουανταραρό πέρασε μπροστά με 1:40.006, πριν χάσει τη θέση από τον εκπληκτικό Μορμπιντέλι με 1:39.909 και τη Yamaha του 2019.

Τελικά ο Ιταλοβραζιλιάνος δεν κατέκτησε την πρώτη θέση αφού ο Γάλλος Ζαρκό έκανε νέο ρεκόρ γύρου με 1:39.235. O «Μόρμπιντο» έμεινε στη δεύτερη θέση με 1:39.256, μπροστά από τον Κουανταραρό με 1:39.401.

Ο Ρόσι στις Κατατακτήριες 2

Με ανατροπές και πολλά μεγάλα ονόματα να μην βρίσκουν τον δρόμο τους για τις ΚΑΤ2, έκλεισαν οι ΕΔ3 των MotoGP. Πέντε λεπτά πριν το τέλος, οι αναβάτες άρχισαν τις τελευταίες επιθέσεις. Στον τελευταίο του γύρο, ο Μορμπιντέλι κατάφερε να «κλέψει» την πρώτη θέση από τον Κουανταραρό, με νέο ρεκόρ γύρου 1:38.929. Ο Ολιβέιρα έκανε τον τρίτο καλύτερο χρόνο, συνεχίζοντας να δείχνει την καλή δουλειά που γίνεται, τόσο από την KTM, όσο και από τον ίδιο.

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι μετά από πολύ καιρό βρέθηκε στη δεκάδα ο Ρόσι. Ο Ιταλός πέρασε απ’ ευθείας στις ΚΑΤ2, γεγονός που πανηγυρίστηκε έντονα στο γκαράζ της Petronas.

Στις ΕΔ4 οι περισσότεροι αναβάτες δοκίμασαν ρυθμίσεις για τον αγώνα και σκληρά πίσω ελαστικά. Για ακόμα μια φορά, ο Κουανταραρό ήταν σε άλλο επίπεδο, παίρνοντας την πρωτιά νωρίς από τον ομόσταυλο του Βινιάλες με χρόνο 1:39.681. Μάλιστα, αργότερα τον κατέβασε σε 1:39.602 και έμεινε στην κορυφή μέχρι το τέλος του session. Τρίτος ήταν ο Ολιβέιρα, συνεχίζοντας το πολύ καλό Σαββατοκύριακο.

Του έγινε συνήθεια

Οι ΚΑΤ2 ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν με τον συνήθη ύποπτο. Ο Κουανταραρό «έσπαγε» συνέχεια τους χρόνους του και με το 1:38.853, κατέκτησε την pole position. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο Μίλερ, ο οποίος παρά την μετέπειτα πτώση του στη τρίτη στροφή, κατάφερε να την κρατήσει με το 1:36.890. Την πρώτη σειρά του grid συμπλήρωσε ο Ζαρκό με 1:39.049.

Στην δεύτερη σειρά θα βρεθούν ο Ολιβέιρα, Μορμπιντέλι και Βινιάλες. Ο Ισπανός μάλιστα, έχασε ένα γύρο προσπαθώντας να διώξει από πίσω του τους αδερφούς Εσπαργκαρό που τον ακολουθούσαν.

H πρόβλεψη για βροχή

Πολλά θα κριθούν στη διαχείριση των ελαστικών στον σημερινό αγώνα όπως τόνισε και ο Τζάκ Μίλερ. «Νομίζω ότι ειδικά εδώ (Βαρκελώνη) η διαχείριση των ελαστικών θα είναι κομβικής σημασίας, με όλες αυτές τις ανοιχτές στροφές. Πιστεύω ότι τα διαχειρίζομαι σωστά και έχω καλή αίσθηση με το σκληρό πίσω ελαστικό. Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι η δεξιά πλευρά του μπροστινού ελαστικού. Θα προσπαθήσω αύριο να κάνω μια δυνατή εκκίνηση, ώστε να μπορώ να έχω κρύο αέρα στο μπροστινό».

Βέβαια, το σημαντικότερο στοιχείο είναι οι καιρικές συνθήκες. Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη για βροχή, τότε τον κύριο λόγω θα έχουν οι δύο οδηγοί της Ducati με τον Ζαρκό της Pramac να είναι σαφώς καλύτερος. Στην περίπτωση που έχουμε στεγνό αγώνα, ο Κουανταραρό έδειξε όλο το διήμερο, ότι έχει τον ρυθμό. Επίσης η Yamaha του θα «φάει» πολύ λιγότερο ελαστικό, όσο καλά και να το διαχειριστούν ο Αυστραλός και ο Γάλλος οδηγός.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως ο αγώνας ειδικά για σήμερα θα ξεκινήσει στις 13:30 στη θέση της Moto2 και όχι στις 15:00, όπως γίνεται σε όλους τους αγώνες που διεξάγονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Οι Yamaha έχουν τον πρώτο λόγο. Δεν είναι τυχαίο που οι μπουκ δίνουν δεύτερο φαβορί για νίκη τον Μορμπιντέλι με 5,00, παρότι ξεκινάει από την πέμπτη θέση. Το 1,65 του Κουανταραρό για πρωτιά, αντιπροσωπεύει την εικόνα του στο διήμερο, όμως σε αυτό το άθλημα δύσκολα ποντάρεις σε τέτοια απόδοση. Αξίζει για πρωτοπόρος τους πρώτου γύρου ο Μίλερ με 1,80, όπως και το 2,40 του Ζαρκό για να βρεθεί στο βάθρο. Αν πάντως υπάρξει βρεγμένος αγώνας, το 9,00 για κατάκτηση της πρώτης θέσης από τον Γάλλο αναβάτη, είναι… λουκούμι!