Ποιος θα την αμφισβητήσει;

Με την πρωταθλήτρια Μπόντο Γκλιμτ να είναι εκ νέου το γκραν φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου, το πρωτάθλημα ανοίγει την αυλαία του με δύο πολύ σημαντικές αναμετρήσεις στην πρεμιέρα (Μόλντε – Βαλερένγκα και Μπόντο Γκλιμτ – Ρόζενμποργκ).

Η Eliteserien (78o πρωτάθλημα κι έκτο με αυτήν την ονομασία, καθώς νωρίτερα ήταν γνωστό ως Tippeligaen) ξεκινά με ακλόνητο φαβορί την πρωταθλήτρια των δύο τελευταίων ετών, Μπόντο Γκλιμτ. Οι «κίτρινοι» του Κιέτιλ Κνούτσεν, μάλιστα, θα μπουν πιο… έτοιμοι από τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας, στον μαραθώνιο που αρχίζει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου και θα τερματιστεί στις 13 Νοεμβρίου (στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα πλέι οφ), καθώς ήδη έχουν προκριθεί στους «8» του Κόνφερενς Λιγκ! Εκεί θα αντιμετωπίσουν σε διπλούς αγώνες τη Ρόμα (7 & 14/4), με στόχο την πρόκριση στους ημιτελικούς της διοργάνωσης (στην οποία συμμετέχει και ο ΠΑΟΚ).

H Μόλντε παραμένει σταθερά σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Τερμάτισε δυο σερί χρονιές στη 2η θεση, ενώ πριν το… «φαινόμενο» Μπόντο Γκλιμτ κάνει την εμφάνισή του, ήταν η τελευταία πρωταθλήτρια, εκτοπίζοντας από την κορυφή του νορβηγικού ποδοσφαίρου την Ρόζενμποργκ. Η ομάδα από το Τρόντχαϊμ έκανε την σημαντικότερη προσθήκη στον… πάγκο της, αφού στη θέση του Αγκε Χαρέιντε που συνταξιοδοτήθηκε, ανέλαβε ο πρωταθλητής της OBOS Ligaen με την Χαμ Καμ, Κιέτιλ Ρέκνταλ. Ο 53χρονος θέλει να χτίσει τους «τρολς» από την αρχή και σίγουρα θα είναι ενδιαφέρουσα η πρεμιέρα, καθώς τον περιμένει… βουτιά στα βαθιά, αφού θα πρέπει να ταξιδέψει στον Βορρά της χώρας και το γραφικό «Ασπμίρα» για την κόντρα με την πρωταθλήτρια!

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Η Eliteserien ολοκληρώνεται μετά από 30 αγωνιστικές. Η ομάδα που στο φινάλε της σεζόν θα ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια, μπαίνει στον πρώτο προκριματικό γύρο του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ. Τόσο η 2η όσο και η 3η της τελικής κατάταξης θα αρχίσουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις από τον 2ο προκριματικό γύρο του επόμενου Κόνφερενς Λιγκ.

Στην 2η Κατηγορία (OBOS Ligaen) υποβιβάζονται απευθείας οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 15η και 16η θέση, ενώ αυτή που θα τερματίσει 14η θα δώσει αγώνες διαβάθμισης με την ομάδα που θα προκύψει από τα πλέι οφ της OBOS Ligaen. Σε περιπτώσεις ισοβαθμιών ισχύουν κατά σειρά: Διαφορά τερμάτων, Καλύτερη επίθεση, Βαθμοί στα μεταξύ τους και Διαφορά γκολ στα μεταξύ τους.

Φέτος, προβιβάστηκαν στην Eliteserien οι Χαμ Καμ (επιστρέφει στην 1η κατηγορία του νορβηγικού ποδοσφαίρου μετά από 13 σεζόν), Ααλεσουντ (άμεση επιστροφή μετά τον περσινό υποβιβασμό της) και Γιερβ (παρθενική σεζόν στην Eliteserien, μετά το μπαράζ-θρίλερ με την Μπραν που κρίθηκε στα πέναλτι.)


ΜΠΟΝΤΟ ΓΚΛΙΜΤ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1916
ΓΗΠΕΔΟ: Ασπμίρα (7.500 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Κουμσόν (μ/ε), Κόνραντσεν (α), Ουενμπαγκόμο (α), Εσπεγιορντ (ε), Πελεγκρίνο (ε)
ΕΦΥΓΑΝ: Μπόθεϊμ (ε), Μπεργκ (μ), Μπιέρκαν (α), Λόντε (α)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο 53 χρονος Κιέτιλ Κνούτσεν, ο «αρχιτέκτονας» των επιτυχιών και των τίτλων, παρέμεινε και θα βρίσκεται για 5η διαδοχική σεζόν στον πάγκο της πρωταθλήτριας. Αναμφίβολα, ο αναμορφωτής των «κιτρίνων», έχει… φτιάξει ο ίδφιος πολλούς παίκτες που τώρα συνεχίζουν σε μεγαλύτερους συλλόγους και πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα!
ΓΝΩΜΗ : Δείχνει να μην έχει αντίπαλο την τελευταία διετία στη Νορβηγία, αν και φέτος τερμάτισε οριακά 1η, με τρεις βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Μόλντε. Δύσκολα θα χάσει και φέτος την πρωτοκαθεδρία.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 1η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Ντινάμο Κιέβου – Μπόντο Γκλιμτ             1-1
Μπόντο Γκλιμτ – Ααρχους            1-0
Μπόντο Γκλιμτ – Ελφσμποργκ    3-2

ΜΟΛΝΤΕ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1911
ΓΗΠΕΔΟ: ΑΚΕΡ (11.800 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Λίνες (α), Κάασα (μ), Κάρλστρεμ (τ), Χάουγκαν (μ), Ζεκνίνι (μ)
ΕΦΥΓΑΝ: Γκρέγκερσεν (α), Ομοϊχουάνφο (ε), Ορσνες (μ), Πέντερσεν (α), Χέσταντ (μ)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τέταρτη διαδοχική σεζόν για τον 51χρονο Ερλινγκ Μόε στον πάγκο της Μόλντε, με αυτόν στο τιμόνι η ομάδα κατέκτησε τον τελευταίο της τίτλο και σε αυτόν ποντάρει για να ξαναβρεθεί σύντομα στην κορυφή.
ΓΝΩΜΗ : Μένει να δούμε πως θα καλυφθεί το κενό του μπόμπερ Ομοϊχουάνφο που συνεχίζει στον Ερυθρό Αστέρα, αφού τις δύο τελευταίες σεζόν ήταν –μακράν- ο πρώτος σκόρερ των «μπλε». Δύσκολα θα πέσει από την τριάδα και φέτος.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 2η – 3η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Μόλντε – Ροστόφ            0-2
Μόλντε – Λοκομοτίβ Μόσχας     3-0
Μόλντε – Χαμ Καμ           5-0
Μόλντε – Οντ Γκρένλαντ               3-2
Μόλντε – Σάρπσμποργκ         4-2

 

ΒΙΚΙΝΓΚ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1899
ΓΗΠΕΔΟ: SR-Bank Arena (16.500 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Σάντμπεργκ (μ), Κάρλσμπακ (μ), Γκούναρσον (τ), Σόλμπακεν (μ), Μπρέκαλο (α)
ΕΦΥΓΑΝ: Χέγκχαϊμ (α), Μπελ (μ), Χόιλαντ (ε), Χάουγκεν (α), Σάλτε (α)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Μπιάρτε Ορσεϊμ πέρυσι ανέλαβε λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, έχοντας… δεξί χέρι και στη δίπλα θέση του στον πάγκο, τον 40χρονο Μόρτεν Γιένσεν και οι δυο τους «ευθύνονται» για την περσινή μεταμόρφωση της Βίκινγκ, η οποία και φέτος θα στηριχτεί επιθετικά στον Βέτον Μπερίσα, ο οποίος πρόσφατα κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Νορβηγίας.
ΓΝΩΜΗ : Η Βίκινγκ έχει τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει και να τερματίσει σε μια από τις θέσεις που εξασφαλίζουν εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του 2023! Δείχνει ανέτοιμη να θεωρηθεί διεκδικήτρια, αλλά σίγουρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να δυσκολέψει τις υπόλοιπες…
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 2η – 4η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Σολτ Λέικ – Βίκινγκ          1-4
Πόρτλαντ Τίμπερς – Βίκινγκ         1-3
Μινεσότα Γιουν. – Βίκινγκ            2-2
Βίκινγκ – Κρίστιανσουντ        4-1
Βίκινγκ – Χάουγκεσουντ         1-0

 

ΛΙΛΕΣΤΡΟΜ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1917
ΓΗΠΕΔΟ: Ερεσεν (11.000 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Χολστ (μ), Πέτερσον (α), Ασεν (μ), Ιμπραχιμάι (μ)
ΕΦΥΓΑΝ: Κνούντσεν (μ), Ολσεν (ε), Κρόσγκσταντ (μ), Γκούσταφσον (μ), Μπρούνες (ε)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Είναι πολύ σημαντική η παραμονή στα «καναρίνια» του τεχνικού Γκέιρ Μπάκε. Ο 52χρονος που κατάφερε να «αναστήσει» την ομάδα και να την φτάσει να διεκδικεί θέση στην τριάδα, μετά την επιστροφή της στην Eliteserien από έναν χρόνο στην OBOS Ligaen, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της διοίκησης και συνεχίζει με πλάνο μακροχρόνιας συνεργασίας με τον σύλλογο.
ΓΝΩΜΗ : Είχε κάποιες κομβικές απώλειες από το περσινό ρόστερ, με σημαντικότερη τη φυγή του γκολτζή Ολσεν, ωστόσο λειτούργησε με σωφροσύνη στις μεταγραφές και μετά από εισηγήσεις του τεχνικού της, τα όποια κενά δείχνουν να καλύφθηκαν. Σίγουρα στην πρώτη εξάδα.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 4η – 6η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Τζουργκάρντεν – Λίλεστρομ        1-0
Λίλεστρομ – Χαμ Καμ     1-2
Λίλεστρομ – Τρόμσο       1-1
Φρέντρικσταντ – Λίλεστρομ        1-1
Σάρπσμποργκ – Λίλεστρομ           2-2

 

ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1917
ΓΗΠΕΔΟ: Λέρκενταλ (21.850 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Βάγκιτς (α), Περέιρα (α), Γιένσεν (μ), Μπέρκεϊετ (μ), Ρότζερς (α)
ΕΦΥΓΑΝ: Ζακχάριασεν (μ), Σέιντε (μ), Ισλάμοβιτς (ε), Εσεν (μ), Κόνραντσεν (μ)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η εξαιρετική πορεία που διέγραψε στον πάγκο της Χαμ Καμ (με την οποία και κατέκτησε τον τίτλο της OBOS Ligaen και φυσικά την απευθείας άνοδο στην Eliteserien) έφερε τον Κιέτιλ Ρέκνταλ στον πάγκο της πιο επιτυχημένης ever ομάδας της Νορβηγίας, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια είναι στη σκιά των Μόλντε και Μπόντο Γκλιμτ και με τον 53χρονο θέλει να επανέλθει στις λαμπρές μέρες δόξας του παρελθόντος.
ΓΝΩΜΗ : Η Ρόζενμποργκ σίγουρα δεν ενισχύθηκε αρκετά για να την θεωρήσουμε και φαβορί για τον τίτλο, ενώ η αλλαγή προπονητή, ειδικά στις αρχές, μπορεί να «μπερδέψει» την κατάσταση. Πάντως, διαθέτει την πιο… «βαριά φανέλα» της Νορβηγίας και αυτό πάντα παίζει το ρόλο του.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 3η – 5η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Κρίστιανσουντ – Ρόζενμποργκ    3-2
Ράνχαϊμ – Ρόζενμποργκ 3-0
Ρόζενμποργκ – Χάουγκεσουντ    0-0
Ρόζενμποργκ – Τρόμσο  1-2
Ρόζενμποργκ – Ράουφος              0-3

ΚΡΙΣΤΙΑΝΣΟΥΝΤ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 2003
ΓΗΠΕΔΟ: Κρίστιανσουντ Στάντιον (4.444 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Μάουα (ε), Γιαρλ (α), Σιέλσταντ (α), Ράκνεμπεργκ (μ)
ΕΦΥΓΑΝ: Σέρμο (α), Σκάρσεμ (μ), Μουμπάνγκα (ε), Ούλβεσταντ (μ), Κούνγκα (μ)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Από το 2014 στον πάγκο της ο Κρίστιαν Μίκελσεν, με τον 46χρονο να έχει καταφέρει τα δύο τελευταία χρόνια τη δημιουργία μιας αξιόμαχης ομάδας -ενός δουλεμένου συνόλου που κατάφερε τόσο πέρυσι όσο και πρόπερσι να τερματίσει στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας, σκορπώντας ικανοποίηση στους οπαδούς του συλλόγου.
ΓΝΩΜΗ : Είναι «στιβαρή» ομάδα η Κρίστιανσουντ και αναμένεται και φέτος να στηριχτεί εν πολλοίς στην έδρα της για να καταφέρει να διακριθεί και να πετύχει το υψηλότερο δυνατό πλασάρισμα στην τελική βαθμολογία.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 5η – 7η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Κρίστιανσουντ – Ρόζενμποργκ    3-2
Βίκινγκ – Κρίστιανσουντ        4-1
Κρίστριανσουντ – Χόνκα               2-1
Κρίστιανσουντ – Χάουγκεσουντ 1-1
Κρίστιανοσυντ – Τρόμσο              0-0

 

ΒΑΛΕΡΕΝΓΚΑ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1913
ΓΗΠΕΔΟ: Ιντίλιτι (18.000 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Χέντεσταντ (α), Ισμαϊλ (μ), Μπιάρνασον (α), Στραντ (μ)
ΕΦΥΓΑΝ: Κλάεσον (τ), Ντένουμ (μ), Καμαρά (μ), Τόμσεν (μ)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: O Νταγκ Φάγκερμο είναι από το 2020 στον πάγκο της, αλλά ενώ την πρώτη του χρονιά άφησε καλά δείγματα και η ομάδα τερμάτισε στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, πέρυσι απογοήτευσε και το φινάλε την βρήκε στην 7η θέση. Πάντως, σε γενικές γραμμές περισσότερο αποδυναμώθηκε, παρά ενισχύθηκε.
ΓΝΩΜΗ : Δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να δείξει η Βαλερένγκα, η οποία ωστόσο διαθέτει στο ρόστερ της έναν εκ των βασικών μοχλών της U21 της Νορβηγίας, τον δαιμόνιο μεσοεπιθετικό Σαράουι. Δύσκολα θα βρεθεί σε πρωταγωνιστικές θέσεις.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 6η – 8η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Βαλερένγκα – Στάμπαεκ               3-0
Βαλερένγκα – Σόγκνταλ 1-1
Βαλερένγκα – Χαμ Καμ  1-3
Βαλερένγκα – Χάκεν       3-3

ΣΑΡΠΣΜΠΟΡΓΚ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 2000
ΓΗΠΕΔΟ: Σάρπσμποργκ Στάντιον (8.000 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Χάιντζ (μ), Μάιγκαρντ (μ), Σκίπερ (α), Μάρτινσον (μ)
ΕΦΥΓΑΝ: Κονέ (ε), Καναντίγια (μ), Βέτι (μ), Καραμόκο (α)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Στέφαν Μπίλμπορν είναι ο νέος τεχνικός στη θέση του Μπόθεϊμ, που πέρυσι την έσωσε άνετα αλλά από νωρίς είχε γνωστοποιήσει ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Ο 49χρονος Σουηδός είχε εργαστεί στη Χάμαρμπι με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Σουηδίας.
ΓΝΩΜΗ : Μένει να αποδειχθεί αν θα κρατήσει στοιχεία από τον προηγούμενο τεχνικό στο παιχνίδι της ή θα δούμε την ομάδα να δημιουργείται εκ νέου από τον καινούριο προπονητή. Σε κάθε περίπτωση, όποια θέση στην πρώτη οκτάδα θα ήταν υπέρβαση!
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 7η – 9η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Σάρσμποργκ – Κράσνονταρ          3-2
Σάρπσμποργκ – Φρέντρικσταντ  2-1
Σάρπσμποργκ – KFUM Oσλο       5-2
Σάρπσμποργκ – Λίλεστρομ           2-2

ΣΤΡΟΜΣΓΚΟΝΤΣΕΤ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1907
ΓΗΠΕΔΟ: Μάριενλιστ (8.900 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Καντίρι (ε), Γκρέγκαρντ (α), Μποαχένε (α), Μπλίκσταντ (α), Σκιελντ (α)
ΕΦΥΓΑΝ: Μάιγκαρντ (μ), Μάουα (ε), Ινγκιμούνταρσον (μ), Μίκελσεν (α), Μεντί (α)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο 54χρονος Μπιέρν Πίτερ Ινγκέμπρετσεν θα είναι για 2η διαδοχική σεζόν στην άκρη του πάγκου, με το έργο του να κρίνεται άκρως επιτυχημένο την πρώτη χρονιά, αφού η ομάδα δεν είχε περιπέτειες και κατά διαστήματα απέδιδε πολύ καλό ποδόσφαιρο εντός.
ΓΝΩΜΗ : Θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και την περιμένουμε ανταγωνιστική, ενώ στο Μάριενλιστ πολλές ομάδες δεν θα περάσουν… όμορφα. Μπορεί να τερματίσει στο πρώτο μισό του πίνακα.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 7η – 9η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Στρόμσγκοντσετ – Οντ    2-3
Στρόμσγκοντσετ – Χαμ Καμ          1-2

ΣΑΝΤΕΦΙΟΡΝΤ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1998
ΓΗΠΕΔΟ: Ριλίζ Αρίνα (6.500 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Γιάνσεν (α), Τάαϊ (α), Οφκίρ (μ), Ανένε (ε)
ΕΦΥΓΑΝ: Γιόνσον (μ), Χάνσεν (μ), Ουενμπανγκόμο (α), Κρούτζριγκλερ (α), Νίχε (μ)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Εντεγκααρντ ανέλαβε πέρυσι. Η σεζόν κύλησε σχετικά ήρεμα, αλλά χωρίς να έχει ενισχυθεί αρκετά το διάστημα της διακοπής, χρειάζεται πολλή δουλειά από τον 48χρονο για να καταφέρει και φέτος να μείνει μακριά από μπελάδες.
ΓΝΩΜΗ : Χαμηλά θα τερματίσει, αλλά δεν θα κινδυνεύσει. Αν, μάλιστα, εκμεταλλευτεί την έδρα της σε βαθμό κοντινό του περσινού, δεν θα ζοριστεί και ιδιαίτερα. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχει τα φόντα για το κάτι παραπάνω.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 10η – 12η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Ρίγα – Σάντεφιορντ         1-1
Ελσίνκι – Σάντεφιορντ    1-2
Σάντεφιορντ – Στάμπαεκ               1-3
Οντ – Σάντεφιορντ           2-0

ΧΑΟΥΓΚΕΣΟΥΝΤ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1993
ΓΗΠΕΔΟ: Χάουγκεσουντ Αρίνα (8.950 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Σάμουελσεν (μ), Ρις (α), Χόλταν (ε), Σόντερλουντ (ε), Γκονγκ (μ)
ΕΦΥΓΑΝ: Βέλντε (μ), Σάντμπεργκ (μ), Ουάτζι (ε), Χάνσεν (α), Ντέσλερ (α)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Γκρίντχαουγκ στην τρίτη του σεζόν στον πάγκο της ομάδας της γενέτειράς του θα έχει δύσκολο έργο, καθώς φέτος ο ανταγωνισμός αναμένεται πιο σκληρός και η ομάδα δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα. Βασικός στόχος είναι η συντομότερη εξασφάλιση της παραμονής.
ΓΝΩΜΗ : Πέρυσι δεν έμπλεξε από καθαρή τύχη στους αγώνες διαβάθμισης, αφού στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος… δεν έκοβε ούτε με βαλέ! Φέτος θα ζοριστεί ιδιαίτερα και μένει να δούμε πόσο θα της στοιχίσουν οι απώλειες των Βέλντε και Ουάτζι.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 11η – 13η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Ρόζενμποργκ – Χάουγκεσουντ    0-0
Κρίστιανσουντ – Χάουγκεσουντ 1-1
Βίκινγκ – Χάουγκεσουντ        1-0

ΤΡΟΜΣΟ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1920
ΓΗΠΕΔΟ: Αλφχαϊμ (8.585 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Οντρασεκ (ε), Οπσαλ (μ), Πσίκχε (α), Χάουγκαρντ (τ), Τζόουνς (μ)
ΕΦΥΓΑΝ: Κάρλστρεμ (τ), Τότλαντ (μ), Μπέρνστεν (μ), Αρναρσον (α)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Γκάουτε Χέλστρουπ πέρυσι κατάφερε με νύχια και με δόντια να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία, στην επιστροφή της στην Eliteserien, αφού πρόπερσι έκανε πλάκα στην ΟBOS Ligaen. Φέτος όμως δεν ενισχύθηκε αρκετά.
ΓΝΩΜΗ : Είναι από τις ομάδες εκείνες που αναμένεται να δώσει μάχη για να κρατηθεί στην κατηγορία, δεδομένου ότι και οι προσθήκες που έκανε δεν ήταν ιδιαιτέρως σημαντικές. Αν δε μπλέξει, θα το καταφέρει οριακά.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 12η – 14η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Λίλεστρομ – Τρόμσο       1-1
Τρόμσο – Χέλσινμποργκ         1-1
Ρόζενμποργκ – Τρόμσο          1-2
Κριστιανσουντ – Τρόμσο              0-0

ΟΝΤ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1894
ΓΗΠΕΔΟ: Σκάγκερακ Αρίνα (13.500 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Σβέντσεν (ε), Μέσικ (α), Γιέφτοβιτς (μ), Γιόνασεν (α), Στένσρουντ (ε)
ΕΦΥΓΑΝ: Κάασα (α), Μπακένγκα (ε), Λάρσεν (μ), Σκόγκβολ (μ)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Πολ Αρνε Γιοχάνσεν είναι ο νέος τεχνικός της ομάδας του Σίεν, η οποία απέλυσε τον Γιαν Φρόντε Νόρνες, θεωρώντας τον αποκλειστικό υπαίτιο για την περσινή κάκιστη πορεία του συλλόγου, που κυριολεκτικά μια αγωνιστική πριν το τέλος, γλίτωσε τη διαδικασία των μπαράζ παραμονής.
ΓΝΩΜΗ : Δεν ενισχύθηκε όσο έπρεπε η Οντ για να μπορούμε να πούμε εξ αρχής ότι θα έχει μια ήσυχη χρονιά, χωρίς το άγχος του υποβιβασμού να πλανάται πάνω από το Σίεν. Πάει να την βγάλει επιθετικά με τον φορ Καστράτι, ο οποίος σε 62 συμμετοχές τις τρεις τελευταίες σεζόν σε Κρίστιανσουντ (2 χρόνια) και Οντ έχει σημειώσει… 4 γκολ! Δε γίνεται έτσι δουλειά!
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 13η – 15η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Οντ – Γιερβ         3-1
Στρόμσγκοντσετ – Οντ    2-3
Χάκεν – Οντ        1-2
Οντ – Σάντεφιορντ           2-0

ΧΑΜ ΚΑΜ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1918
ΓΗΠΕΔΟ: Μπρίσκμπι Αρίνα (8.000 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Μπάιρ (ε), Μπαχίγια (α), Σόρενσεν (μ), Σιέλσταντ (μ), Φάερον (α)
ΕΦΥΓΑΝ: Ρότζερς (α), Λίντκβιστ (μ), Γιαροζίνσκι (τ), Ρέκνταλ (μ), Αλέγκρε (α)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Γιάκομπ Μίκελσεν έχει αναλάβει δύσκολο έργο, καθώς η Χαμ Καμ ανέβηκε για πλάκα στην κατηγορία… υπό τις οδηγίες όμως του Κιέτιλ Ρέκνταλ, ο οποίος πλέον συνεχίζει στον πάγκο της Ρόζενμποργκ. Ο 41χρονος Μίκελσεν θα προσπαθήσει να την κρατήσει στην κατηγορία, αν και δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση.
ΓΝΩΜΗ : Οριακά, ανάμεσα στο να παραμείνει μέσω μπαράζ, ή να τα γλιτώσει στο τσακ! Σίγουρα θα έχει ζόρικη σεζόν μπροστά της, με τις περισσότερες ομάδες να έχουν δυναμώσει -στο μέτρο του δυνατού η κάθε μία- και τον ανταγωνισμό υψηλότερο και πιο σκληρό από άλλες σεζόν.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 13η – 15η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Βαλερένγκα – Χαμ Καμ  1-3
Στρόμσγκοντσετ – Χαμ Καμ          1-2

ΑΑΛΕΣΟΥΝΤ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1914
ΓΗΠΕΔΟ: Κόλορ Λάιν (10.700 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Γκολούμποβιτς (α), Χάουγκεν (μ), Σέρμπεβιτς (α), Καναντίγια (μ)
ΕΦΥΓΑΝ: Κάστρο (ε), Ολαφσον (α), Γιάνσεν (α), Σνο (α), Λίε (τ)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Με τον Λαρς Αρνε Νίλσεν έπεσε κατηγορία, με τον ίδιο ανέβηκε ξανά στην Eliteserien, ωστόσο το ζητούμενο για την Ααλεσουντ, είναι να σταματήσει να ανεβοκατεβαίνει και να σταθεροποιηθεί στην Eliteserien. O 57χρονος, πάντως, ποτέ δεν κατάφερε να γίνει αγαπητός στις τάξεις των οπαδών.
ΓΝΩΜΗ : Η Ααλεσουντ θα παλέψει για να κρατηθεί στους «μεγάλους» και να μη χρειαστεί και πάλι από τον επόμενο Απρίλιο να τρέχει στα γήπεδα της OBOS Ligaen. Εστω και στο όριο, πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 11η – 13η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Χοντ – Ααλεσουντ            1-4
Σόγκνταλ  Ααλεσουντ      1-1
Ααλεσουντ – Μπραν       0-2

ΓΙΕΡΒ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1921
ΓΗΠΕΔΟ: Ούγκλαντ (3.760 θέσεων)
ΗΡΘΑΝ: Σιμσίρ (μ), Βίχνε (τ), Χάαρουπ (α), Χούσταντ (ε), Αντουί (μ)
ΕΦΥΓΑΝ: Κάμπος (ε), Κοκ (μ), Ιμπραχίμ (ε), Φαντί (ε), Ζερνίκοφ (μ)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Αρνσε Σάντστε έχει ριζώσει στον πάγκο της ομάδας, με τον ίδιον να είναι γέννημα θρέμμα της ευρύτερης περιοχής. Αυτός την έβγαλε σταδιακά από την αφάνεια, τώρα που την ανέβασε κατηγορία θα έφευγε; Το στοίχημα που μένει να κερδίσει ο 55χρονος, είναι να «δέσει» γρήγορα παλιούς και νέους, καθώς η ομάδα ακόμα είναι άπειρη και αν ανοίξει η ψαλίδα της με υπόλοιπες, δύσκολα μαζεύεται στη συνέχεια.
ΓΝΩΜΗ : Δεν θεωρούμε ότι έχει τα φόντα για να γλιτώσει τον υποβιβασμό στην πρώτη σεζόν της ιστορίας της στη μεγάλη κατηγορία. Σίγουρα ξεχειλίζει από ενθουσιασμό, αλλά η πείρα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη. Και στην περίπτωσή της αγνοείται.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 15η – 16η θέση.

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Αρενταλ – Γιερβ          3-3
Γιερβ – Ορν Χόρτεν          2-3
Μπρίνε – Γιερβ  1-2