Τραγική η κατάσταση για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ

Δραματική παραμένει η κατάσταση για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ. Τα πρακτορεία του οργανισμού παραμένουν κλειστά για τρεις μήνες, ειδικά στις κόκκινες περιοχές και ο κλάδος έχει περιέλθει σε μεγάλη κρίση λόγω της πανδημίας, κάτι που περιέγραψε ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Νομού Αττικής Γιώργος Πουλημάς σε συνέντευξή του στο sputniknews.gr.

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι από τεράστιο έως ανυπέρβλητο. Είμαστε ένας κλάδος που εδώ και τρεις μήνες είμαστε κλειστά με κρατική εντολή και μόνο οι κίτρινες περιοχές άνοιξαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Διαθέτουμε περίπου 4.000 καταστήματα με 20.000 υπαλλήλους και πολλοί πράκτορες δεν έχουν πάρει καμία ενίσχυση ή έχουν λάβει ελάχιστα χρήματα. Οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», τονίζει ο κ. Πουλημάς.

«Πώς θα ζήσουν οι πράκτορες με 0 έως 333 ευρώ τον μήνα που έχουν λάβει από το κράτος;» 

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και ο Γιώργος Πουλημάς εξηγεί με λεπτομέρειες τι προσφέρει το κράτος στους πράκτορες και θέτει ένα σημαντικό ερώτημα: «Δεν είμαστε ένας κλάδος όπου ζητάμε απλά περισσότερα χρήματα. Το πρόβλημά μας έχει γίνει πλέον βιοποριστικό. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: Όπως όλοι γνωρίζουν, η οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις είναι μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Το 1/3 των πρακτορείων τόσο στην “επιστρεπτέα 4” όσο και στην “επιστρεπτέα 5” δεν έλαβε καθόλου χρήματα. Το άλλο 1/3 έλαβε μόλις 2.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι τα 1.000 ευρώ θα πρέπει οι επιχειρήσεις να τα επιστρέψουν, τότε η κρατική βοήθεια είναι μόλις 1.000 ευρώ, για το τρίμηνο 7 Νοεμβρίου – 7 Φεβρουαρίου. Και θέτω το απλό ρητορικό ερώτημα: Πώς θα ζήσουν οι πράκτορες με 0 έως 333 ευρώ τον μήνα που έχουν λάβει από το κράτος; Έχουμε να πληρώσουμε τα ενοίκια Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, τους τρέχοντες λογαριασμούς όλων αυτών των μηνών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, COSMOTE, τηλέφωνο), κρατικές εισφορές και φυσικά τα προσωπικά μας έξοδα. Όπως ενοίκια σπιτιού, φαγητά, λογαριασμούς και ενδεχομένως δάνεια. Μπορούν όλα αυτά να καλυφθούν με 0 έως 333 ευρώ τον μήνα; Και με κραυγή αγωνίας ερωτώ: Συνάδελφοι οι οποίοι έχουν μοναδική πηγή εσόδων τα πρακτορεία πώς θα ζήσουν; Πώς θα ταΐσουν τις οικογένειές τους; Η λέξη “απόγνωση” είναι μικρή μπροστά σε όλα αυτά που ζούμε…». 

«Πάνε για λουκέτο» 

Μάλιστα ο Πουλημάς τόνισε ότι μερικά πρακτορεία ενδεχομένως και να βάλουν λουκέτο.  «Αυτή τη στιγμή, το πιο τραγικό απ’ όλα είναι ότι βλέπουμε συνεργάτες και φίλους να αναγκάζονται να δουλέψουν σε άλλες δουλειές για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, αλλά όταν έχεις επενδύσει ένα πραγματικά μεγάλο ποσό για την επιχείρησή σου, σε κλείνουν με κρατική εντολή, δεν υπάρχει επαρκής οικονομική ενίσχυση και αναγκάζεσαι να δουλέψεις για να μπορέσεις να έχεις φαγητό στο σπίτι είναι αποκαρδιωτικό. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητάμε την άμεση στήριξή μας. Ελπίζουμε σε συνδυασμό με τη βοήθεια του δικτύου μας από τον ΟΠΑΠ να μην χρειαστεί να δούμε λουκέτα στα μαγαζιά. Είναι πιθανό να υπάρξουν λουκέτα, αλλά αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για να το αποτρέψουμε… » υπογραμμίζει.