Τα στραβά και ανάποδα της Πρέμιερ Λιγκ

Τα στραβά και ανάποδα της Πρέμιερ Λιγκ

Πολλά ήταν τα στραβά και ανάποδα της Πρέμιερ Λιγκ, τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Για παράδειγμα: πόσες πιθανότητες υπάρχουν, σε ένα σύνολο 380 αγώνων, τα over να είναι ακριβώς τα ίδια με τα under; Από 190, δηλαδή; Μη βιαστείτε να πείτε «ελάχιστες», ή -ακόμη χειρότερα- «καμία», γιατί… χάσατε! Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα αυτή την εποχή στο EURO, ωστόσο πώς μπορεί να ξεχάσει κάποιος τη σεζόν που τέλειωσε; Και δεν πρέπει να την ξεχάσει, γιατί όσα… στραβά, ανάποδα κι ανεξήγητα έγιναν αποτελούν ένα καλό μάθημα για το μέλλον.

Τα στραβά και ανάποδα της Πρέμιερ Λιγκ

Στο «12Χ» που κυκλοφορεί (04/06) υπάρχει μια μοναδική ανάλυση για όλα τα στραβά και ανάποδα της Πρέμιερ Λιγκ. Που ήταν το κατ΄ εξοχήν πρωτάθλημα των μεγάλων εκπλήξεων, των απίθανων σκορ, των ανατροπών. Κυρίως, όμως, ήταν το πρωτάθλημα των σχεδόν… εξοργιστικών διακυμάνσεων στα σκορ από ημίχρονο σε ημίχρονο. Σε πάνω από 3.000 λέξεις (συν τους απαραίτητους πίνακες) και έξι σελίδες, υπάρχουν όλα τα… κουλά που έγιναν στην Πρέμιερ. Σταχυολογούμε μερικά από τα… light παράξενα:

  • Ήταν το πρωτάθλημα του «2». Τα 153 από τα συνολικά 380 ματς της διοργάνωσης ολοκληρώθηκαν με νίκες των φιλοξενούμενων. Άλλα 144 παιχνίδια έληξαν με νίκες των γηπεδούχων και μόνο 83 ματς (ποσοστό 21,8%) έληξαν χωρίς νικητή.
  • Υπήρξε απόλυτη ισορροπία στα under/over: Τα μισά ακριβώς ματς της διοργάνωσης (190) έγιναν over και άλλα τόσα under.
  • Το under 1.5 (0-1 γκολ) έχει ακριβώς την ίδια εμφάνιση με το over 3.5: 101 ματς έγιναν under 1.5 και 102 over 3.5. Κι εδώ (σχεδόν) απόλυτη ισορροπία, όταν το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια ήταν η επικράτηση του over 3.5.
  • Πολύ κοντά είναι και τα ποσοστά του goal/no goal. Αμφίσκορα ήταν τα 186 από τα 380 παιχνίδια, ενώ στα υπόλοιπα 194 σκόραρε μόνο η μια ομάδα (ή και καμία).

Όσον αφορά τις ομάδες, πόσοι περίμεναν ότι η ομάδα με τα περισσότερα γκολ ημιχρόνου δεν θα ήταν στις εννέα πρώτες; Κι όμως… Η Έβερτον ήταν η ομάδα με τα περισσότερα goal ημιχρόνου, αλλά και τα πιο πολλά over 2.5 ημιχρόνου. Ειδικά εντός έδρας, τα εννέα από τα 19 ματς της Έβερτον ήταν goal στο ημίχρονο.

Αυτή είναι μόνο μια μικρή γεύση… Τα υπόλοιπα; Στο 12Χ ΜΠΟΥΚ, που κυκλοφορεί.