Notice: Uninitialized string offset: 0 in /www/12xonline.gr/httpdocs/wp-includes/theme.php on line 1

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /www/12xonline.gr/httpdocs/wp-includes/theme.php on line 1

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /www/12xonline.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 1

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /www/12xonline.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 1

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /www/12xonline.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-scripts.php on line 1

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /www/12xonline.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-scripts.php on line 1

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /www/12xonline.gr/httpdocs/wp-includes/blocks/image.php on line 1

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /www/12xonline.gr/httpdocs/wp-includes/blocks/image.php on line 1
Roland-Garros: Ο Ναδάλ και οι άλλοι…

Roland-Garros: Ο Ναδάλ και οι άλλοι…

Το δεύτερο Grand Slam της σεζόν είναι εδώ… Πρόκειται για το French Open, κατά κόσμον Roland-Garros, το οποίο διεξάγεται στη χωμάτινη επιφάνεια των παρισινών courts… Η επίσημη ημερομηνία και ώρα έναρξης του τουρνουά είναι η Κυριακή, 30 Μαΐου, 12.00 το μεσημέρι, με τον Rafael Nadal να αποτελεί, φυσικά, το μεγάλο φαβορί στους άνδρες…

Ας ξεκινήσουμε, όμως, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή του δεύτερου πιο γκλαμουράτου (μετά το Wimbledon) Grand Slam της σεζόν στο τένις…

130 χρόνια πριν…

Το Roland-Garros (σ.σ. από τον γνωστό Γάλλο αεροπόρο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) αποτελεί ένα από τα τέσσερα Grand Slams της σεζόν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τένις, το οποίο διεξάγεται σε χωμάτινη (από άργιλο) επιφάνεια. Με την αρχική του μορφή ξεκίνησε το πολύ μακρινό 1891 στο Παρίσι, όταν και φιλοξενούσε αγώνες μελών των γαλλικών συλλόγων και διεξαγόταν στα κορτ του «Stade Francais Club». Έξι χρόνια αργότερα μπήκαν και οι γυναίκες στο ταμπλό, ενώ το 1925 η γαλλική ομοσπονδία τένις επέτρεψε και τη συμμετοχή ξένων αθλητών.

Το 1928 χτίστηκε και το κεντρικό κορτ (15.225 θέσεων πλέον), που μέχρι το 2001 ήταν γνωστό ως κεντρικό κορτ «Roland-Garros», ενώ σήμερα είναι γνωστό σε όλους μας ως κορτ «Philippe Chatrier», εις μνήμην του επί χρόνια προέδρου της γαλλικής ομοσπονδίας. Το «Suzanne Lenglen» (10.068 θέσεων) είναι το δεύτερο σε χωρητικότητα γήπεδο, χτίστηκε το 1994 και πήρε το όνομά του από την πρώτη μεγάλη  Γαλλίδα τενίστρια, που κατέκτησε 31 major τίτλους μεταξύ του 1914 και του 1926.

Τέλος, υπάρχει και νέο τρίτο κορτ, που θεωρείται εκ των κεντρικών, που ονομάζεται «Simonne Mathieu», 5.000 θέσεων και που το χτίσιμό του ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2019. Αντικατέστησε το «Court 1», που κατεδαφίστηκε εκείνη τη σεζόν, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπλασης των κορτς, με φόντο την τοποθέτηση κυλιόμενης οροφή στο κεντρικό «Philippe Chatrier» και των φώτων παντού, ώστε από το 2020 να έχουμε για πρώτη φορά και αγώνες σε νυχτερινές ώρες!

Η ιστορία του Γαλλικού Όπεν, όπως ονομάζεται αλλιώς, άλλαξε τελείως το 1968, καθώς επετράπη από τη γαλλική ομοσπονδία η ταυτόχρονη συμμετοχή επαγγελματιών και ερασιτεχνών παικτών! Αποτέλεσε το πρώτο ανοικτό Όπεν Grand Slam. Από τότε πολλά είναι τα μεγάλα ονόματα που έχουν παρελάσει από το συγκεκριμένο τουρνουά, όπως αυτά των Björn Borg, Ivan Lendl, Mats Wilander, Gustavo Kuerten, Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf, Monica Seles και φυσικά ο τεράστιος Rafael Nadal!

Nadal: Ο Βασιλιάς του χώματος!

Ο Rafael Nadal είναι ο παίκτης-θρύλος όταν αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο τουρνουά, καθώς μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει τον αριθμό ρεκόρ των 13 τίτλων και φύσικα δίκαια χαρακτηρίζεται ως ο “Βασιλιάς του χώματος”! Οκτώ τρόπαια κατέχει ο Γάλλος Max Decugis, ο οποίος, όμως, τα έχει καταφέρει στην αρχική εποχή του εν λόγω Grand Slam (σ.σ. μέχρι το 1914). Αντίθετα, ο Ισπανός έχει τα περισσότερα κύπελλα στην Open Era (σ.σ. από το 1968 κι έπειτα) και φέτος οδεύει ολοταχώς για την κατάκτηση του 14ου και να γράψει για πολλοστή φορά ιστορία!

Παράλληλα, το Νο3 του κόσμου έχει κατακτήσει τους περισσότερους συνεχόμενους τίτλους στο Παρίσι (σ.σ. πέντε τον αριθμό). Συγκεκριμένα, σήκωσε την κούπα την τελευταία πενταετία (2010, 2011, 2012, 2013, 2014). Το 2009, ο Nadal γνώρισε την πρώτη του ήττα στο Roland-Garros από τον Robin Soderling, στον τέταρτο γύρο του τουρνουά. Η δεύτερη, και τελευταία του ήττα, προέκυψε το 2015 από τον Νοβακ Τζόκοβιτς στα προημιτελικά. Ο Ισπανός μετράει το απίστευτο ρεκόρ των 100-2 νικών στο δεύτερο Grand Slam της σεζόν.

Suzanne Lenglen και Chris Evert

Αντίστοιχα, στις γυναίκες δύο είναι τα ονόματα που κυριαρχούν… Το πρώτο έχει να κάνει με την πρότερη εποχή του Γαλλικού Όπεν, όταν η Suzanne Lenglen είχε κατακτήσει έξι τίτλους στο απλό γυναικών (1920, 1921, 1922, 1923, 1925, 1926). Ενώ, το δεύτερο αφορά στην Chris Evert που σήκωσε επτά την κούπα (1974, 1975, 1979, 1980, 1983, 1985, 1986), σπάζοντας όλα τα ρεκόρ! Οι περισσότεροι σερί τίτλοι έχουν κατακτηθεί από την Suzanne Lenglen (σ.σ. τέσσερις τον αριθμό), ενώ την ακολουθούν με τρεις οι Monica Seles (1990, 1991, 1992) και Justine Henin (2005, 2006, 2007).

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε τους νεαρότερους νικητές της διοργάνωσης. Στους άνδρες, ο Michael Chang πανηγύρισε το τρόπαιο το 1989 σε ηλικία 17 ετών και 3 μηνών, όταν νίκησε τον Stefan Edberg με 6-1, 3-6, 4-6, 6-4, 6-2. Αντίστοιχα, στις γυναίκες το 1990 πανηγύρισε τη νίκη της στο μεγάλο τελικό επί της Steffi Graf με 7-6(6), 6-4, σε ηλικία μόλις 16 ετών και 6 μηνών.

Μέρος της ιστορίας του Roland-Garros δεν μπορεί να μην αποτελεί και ο Gustavo Kuerten, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος unseeded παίκτης, που στο τέλος έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου! Συγκεκριμένα, το 1997 επικράτησε στον τελικό του Sergi Bruguera με 6-3, 6-4, 6-2, ευρισκόμενος στο Νο66 της παγκόσμιας κατάταξης!

Τότε είχε αποκλείσει κατά σειρά τους Dosedel, Bjorkman, Muster, Medvedev, Kafelnikov και Dewulf. Υπάρχουν άλλοι τρεις unseeded παίκτες που κέρδισαν το τουρνουά. Πρόκειται για τους Marcel Bernard (1946), Mats Wilander (1982) και Gastón Gaudio (2004), ενώ στις γυναίκες μονάχα η Βρετανή Margaret Scriven (1933) τα έχει καταφέρει.

Το χρηματικό έπαθλο

Το φετινό χρηματικό έπαθλο παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 10,53% συγκριτικά με πέρυσι. Η διοίκηση του τουρνουά θα μοιράσει συνολικά σε όλες τις κατηγορίες το ποσό των 34.367.215 ευρώ, με τους νικητές σε απλό ανδρών και γυναικών να καρπώνονται το ποσό των 1.400.000 ευρώ και τους φιναλίστ 750.000 ευρώ. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι χαμένοι του πρώτου γύρου του κυρίως ταμπλό θα εισπράξουν από 60.000 ευρώ έκαστος, κάτι που είναι άκρως σημαντικό.

Ναδάλ, Τζόκοβιτς και στο από πίσω Τσιτσιπάς

Πάμε τώρα στο ζουμί της υποθέσεως… Ο Ράφαελ Ναδάλ αποτελεί δικαιότατα το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του 14ου τίτλου του στο Γαλλικό Όπεν, με την απόδοση του να κυμαίνει γύρω από το 1,80. Πίσω του ακολουθεί ο Νόβακ Τζόκοβιτς με 5,00 και τρίτος, αλλά όχι καταϊδρωμένος ο Στέφανος Τσιτιπάς με 5,25.

Θεωρούμε απόλυτα δίκαια αυτή τη στοιχηματική κατανομή και πιστεύουμε, όχι λόγω εντοπιότητας, πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπορεί να κάνει το μεγάλο μπαμ, να φτάσει στον τελικό και εκεί να τα παίξει όλα για όλα κόντρα σε έναν εκ των Ναδάλ ή Τζόκοβιτς (μόνο εκεί τους συναντάει). Τρεχνική διαθέτει τα πάντα, το ζήτημα είναι να αντέξει και πνευματικά, κάτι που έχει βελτιώσει επίσης πολύ φέτος.

Αν κοιτάξουμε λίγο πιο πίσω, ο μοναδικός που μας γεμίζει το μάτι είναι ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ με απόδοση 12,50. Ο Γερμανός άσος είναι εξαιρετικός και στο χώμα, αλλά παρουσιάζει αρκετά σκαμπανεβάσματα. Ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ λογικά θα αποχωρήσει μια ώρα αρχύτερα από το τουρνουά, μιας και δεν του αρέσει η επιφάνεια και δεν μπορεί να παίξει καλά σε αυτήν.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε, φυσικά, τον μεγαλύτερο παίκτη όλων των εποχών, Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος θα αγωνιστεί ξανά μετά την περσινή του απουσία και η απόδοση για να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του τίτλου παίζει στις τιμές γύρω από το 56. Λογικά, δύσκολα θα προχωρήσει πολύ, μιας και δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό και η φυσική του κατάσταση θα τον προδώσει αργά ή γρήγορα.

Τρία φαβορί για τις γυναίκες

Μπάρτι, Σαμπαλένκα και Σβιόντεκ αποτελούν τα τρία μεγάλα φοβαρί στο ταμπλό των γυναικών. Η Άσλεϊ Μπάρτι, Νο1 του κόσμου αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και έχει αποδείξει ότι αποτελεί φοβερά υψηλό εμπόδιο σε όποια επιφάνεια και αν αγωνίζεται.

Οι “μπουκ” την έχουν χρίσει ως δεύτερο φαβορί, με απόδοση 5,75, καθώς ως το πρώτο φαβορί θεωρείται η περσινή νικήτρια, Πολωνή Σβιόντεκ με απόδοση 3,50 (λίγο υπερβολικό αυτό από τους μπουκ). Τρίτο φαβορί θεωρείται η Αρίνα Σαμπαλένκα, με απόδοση 7,50, ενώ ακολουθούν Ναόμι Οσάκα με 13,50 και Γκαρμπίνιε Μουγκουρούθα με 14.00.

Θεωρούμε πως η Οσάκα δεν θα έπρεπε να θεωρείται ούτε δέκατο φαβορί, μιας και είναι τραγική η εικόνα της στη συγκεκριμένη επιφάνεια, ενώ η Μουγκουρούθα προέχεται από τραυματισμό και παραμένει άγνωστο το αν θα παρουσιαστεί αρκετά ανταγωνιστική. Θεωρούμε δίκαιες τις αποδόσεις για τα τρία πρώτα φαβορί, αν και θα δίναμε έναν λόγο παραπάνω στην Μπάρτι έναντι της Σβιόντεκ.

Αν θέλουμε να κοιτάξουμε για εκπλήξεις, μεγάλες ή μικρές, θα σταθούμε στην Κόρι Γκοφ, η οποία έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις στο χώμα και προσφέρεται στην ωραιότατη τιμή του 36,00, ενώ ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να αφαιρούμε από την εξίσωση την Σερένα Ουίλιαμς, που με απόδοση 25,00 είναι ικανή να φτάσει μακριά. Τέλος, υπάρχει και η Μρπιάνα Αντρέεσκου, που με απόδοση 20,50, μπορεί να φτάσει μακριά.