Οι καχύποπτες γειτόνισσες

Φουτζάιραχ – Αλ Ιτιχάντ Κάλμπα (25/2/2021, 15:30) ΗΑΕ Αράμπιαν Γκαλφ Λιγκ

Το μακρινό 1936 ο σεϊχης Σαϊντ Μπιν Χαμάντ Αλ Κασίμι αναγνωρίστηκε από τους Βρετανούς ως εμίρης της Κάλμπα. Αυτή η μικρή πόλη-λιμάνι στον κόλπο του Ομάν, μαζί με την γύρω περιοχή της, αναγνωρίστηκε περίπου ως ανεξάρτητο εμιράτο και απολάμβανε το προνόμιο των απευθείας διαπραγματεύσεων με τους Βρετανούς. Ο εμίρης δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Κάλμπα, προτιμώντας να μένει στα πολυτελή παλάτια του στο Ατζμάν.

Το 1952 η γειτονική πόλη της Φουτζάιραχ αναγνωρίστηκε επίσης ως ανεξάρτητο εμιράτο με κεφαλή τον σεϊχη Μοχάμεντ Μπιν Χαμάντ Αλ Σαρκί. Ουσιαστικά κάλυπτε όλη τη γύρω περιοχή, με εξαίρεση την… κουκίδα της Κάλμπα. Υπήρξαν πιέσεις από τη μεριά των Βρετανών να ενωθούν τα δύο εμιράτα. Ούτως ή άλλως είχε αποφασιστεί να αρθεί η αναγνώριση στην Κάλμπα. Ρώτησαν, λοιπόν, τον εμίρη της Κάλμπα πού θέλει να υπάγεται. Κι αυτός αποφάσισε να υπαχθεί στο εμιράτο του Σάρτζαχ. Το οποίο βρίσκεται στην άλλη μεριά της χώρας και δεν έχει γεωγραφικά σύνορα με την Κάλμπα!

Αγώνες γεμάτοι ένταση

Από τότε υπάρχει ένταση μεταξύ των δύο καχύποπτων γειτόνων, της Κάλμπα και της Φουτζάιραχ. Τα εμιράτα αυτά είναι κουκίδες αν τα συγκρίνουμε με το Ντουμπάι ή το Αμπού Ντάμπι, όμως παίζουν το δικό τους ρόλο στην κουλτούρα της περιοχής. Και η αντιπαλότητα αυτή έχει μετακυλήσει και στο ποδόσφαιρο. Όπου οι ομάδες δεν πρωταγωνιστούν μεν, αλλά στα μεταξύ τους ματς πάντα υπάρχει ένταση.

Φέτος η Κάλμπα, που θεωρείται γενικά χαμηλότερου επιπέδου ομάδα, έχει καταφέρει να απομακρυνθεί δραστικά από την ουρά της βαθμολογίας. Η Φουτζάιραχ έχει πρόβλημα, μάλιστα κατάφερε να βγει από την επικίνδυνη ζώνη μόλις πριν δέκα μέρες, με τη νίκη της επί της Αλ Ντάφρα με 4-2. Αυτό το ματς, βέβαια, αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του Γκόραν Τούφεκσιτς στον πάγκο. Ο Σέρβος έλυσε τη συμφωνία του κοινή συναινέσει, για προσωπικούς λόγους, όπως ανακοινώθηκε.

Αντικαταστάσης του ο Τυνήσιος Νασίφ Αλ Μπαγιαουί, ο οποίος με το που υπέγραψε πήγε στο γήπεδο για να κοουτσάρει την ομάδα εναντίον της Αλ Αϊν. Και γνώρισε την ήττα με 3-1, από μια πολύ καλύτερη ομάδα. Στην ουσία το ματς με την «μισητή γειτόνισσα» Κάλμπα είναι το πρώτο, στο οποίο έχει την ευκαιρία να περάσει δικά του πράγματα.

Η Κάλμπα, σίγουρη πια για την παραμονή της, παίζει πολύ ανοιχτά. Στο τελευταίο της ματς έφερε ισοπαλία 4-4 με την Αλ Ουάσλ, ενώ είχε προηγηθεί 0-3. Τρία γκολ σημειώθηκαν στις καθυστερήσεις! Γενικά τα ματς της είναι γεμάτα φάσεις και γκολ.

Η ένταση του αγώνα, αλλά και ο τρόπος παιχνιδιού της Κάλμπα, μας οδηγούν σε ένα ματς που θα έχει σίγουρα ρυθμό και φάσεις, ευελπιστούμε και γκολ. Ο συνδυασμός αμφίσκορου (G/G) και over 2,5 πληρώνει 1,83 στη Bet365.