Πρέμιερ Λιγκ: Αυτά μπορούν να δαπανήσουν οι ομάδες

δαπανήσουν

Η Πρέμιερ Λιγκ είναι ίσως το πιο δίκαιο πρωτάθλημα στον κόσμο. Διέπεται από οικονομικούς κανόνες που ορίζονται από το Financial Fair Play. Κάπως έτσι προστατεύεται η βιωσιμότητα των εκάστοτε 20 ομάδων της.

Το FFP οριοθετεί το πόσα χρήματα μπορεί να ξοδέψει ένας σύλλογος.  Εξαρτάται από τα τρέχοντα έσοδά του, το μισθολογικό κόστος και ορισμένα άλλα στοιχεία του ετήσιου ισολογισμού.

Η Νιούκαστλ είναι πλέον η πλουσιότερη ομάδα στον κόσμο, ενώ έχουμε και τη μερική εξαγορά της Γουέστ Χαμ από Τσέχο επιχειρηματία. Συνεπώς, αυξάνεται το ενδιαφέρον για την πρώτη παρουσία των δύο ομάδων σε μεταγραφικό «παζάρι».

Η Daily Mail απευθύνθηκε στον λέκτορα της οικονομίας του ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κίεραν Μαγκουάιρ. Ζήτησε την εκτίμηση για τα όρια των ομάδων ενόψει Ιανουαρίου.

Ο λέκτορα έκανε του υπολογισμούς του. Κατέληξε σε συμπέρασμα σχετικά με το όριο που έχει κάθε σύλλογος. Κυρίως, για να κινηθεί εντός πλαισίου FFP. Χωρίς όμως να χρειαστεί να πουλήσει κάποιον παίκτη ή να μειώσει τα έξοδά του. Άλλωστε, το αγγλικό FFP επιτρέπει στους συλλόγους να παρουσιάζουν ζημία στο τέλος του οικονομικού έτους. Πρέπει όμως να καλύπτεται από τους ιδιοκτήτες. Αρκεί να μην ξεπερνάει το όριο των 123 εκατομμυρίων σε βάθος τριετίας.

Τι μπορούν να δαπανήσουν

Πρωταθλήτρια  αναδείχθηκε η Τότεναμ και μάλιστα με διαφορά. Μπορεί να διαθέσει ακόμα και 469.000.000 ευρώ (κι αν μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα). Χωρίς κυρώσεις για να ενισχύσει το νέο προπονητή της, Αντόνιο Κόντε!

Η πολύ σφιχτή μεταγραφική πολιτική του Ντάνιελ Λίβι την τελευταία δεκαετία έχει ως αποτέλεσμα οι Λονδρέζοι να μην αντιμετωπίζουν κανένα προβλήματα με το FFP. «Το καθαρό μεταγραφικό ισοζύγιο της Τότεναμ από το 2010 είναι περίπου το ένα τέταρτο των άλλων ομάδων του Big-6. Είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στη διατήρηση χαμηλών μισθών σε σχέση με τα έσοδά της», αναφέρει ο Μαγκουάιρ.

Στη δεύτερη θέση αλλά με αρκετή απόσταση βρίσκεται η Λίβερπουλ. Εύρωστη μεν οικονομικά, αλλά και πολύ προσεγμένες κινήσεις όπως και η Τότεναμ. Αποφεύγει να διαθέσει μεγάλα ποσά, χωρίς να έχει αποθεματικό. Γι’ αυτό και μπορεί να δαπανήσει μέχρι και 320.000.000 χωρίς.

Διαφορετική περίπτωση

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι διαφορετική περίπτωση, παρότι είναι η ομάδα με τις μεγαλύτερες δαπάνες στο μεταγραφικό ισοζύγιο τα τελευταία χρόνια. Έχει όμως πολύ μεγαλύτερα έσοδα σε σχέση με άλλες ομάδες και γι’ αυτό έχει περιθώριο να εξακολουθεί να ξοδεύει. Το όριό της εκτιμάται στα 285 εκατομμύρια.

Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση και η Νιούκαστλ. Γενικά είχε τις πολυδάπανες μεταγραφές τα τελευταία χρόνια.Ττο μπάτζετ για τους μισθούς των παικτών είναι αρκετά χαμηλό και γι’ αυτό βρίσκεται ψηλά στη λίστα. Συνεπώς οι Σαουδάραβες μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το όριό της είναι 195.000.000.

Στην απέναντι όχθη βρίσκεται η Έβερτον. Σε δυσμενή θέση, καθώς οι  προσλήψεις Αντσελότι και Μπενίτεθ συνοδεύτηκαν από μεγάλα μεταγραφικά έξοδα. Πρέπει να καλύψει «άνοιγμα» 41.000.000 στην επόμενη μεταγραφική περίοδο, για να δαπανήσει χρήματα χωρίς να παραβιάζει το FFP.

Πολύ χαμηλά στη λίστα βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι, που έχει περιθώριο να δαπανήσει μόλις 98 εκατομμύρια. Τέλος, η Άστον Βίλα έρχεται στην προτελευταία θέση, καθώς οριακά μπορεί να δώσει έως 6.000.000 χωρίς κυρώσεις.

Τα όρια των 20 ομάδων με βάση το FFP


Τότεναμ 469
Λίβερπουλ 320
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 285
Τσέλσι 283
Άρσεναλ 236
Μπέρνλι 200
Νιούκαστλ 195
Λιντς 116
Νόριτς 108
Μπρέντφορντ 103
Μπράιτον 100
Μάντσεστερ Σίτι 98
Λέστερ 93
Γουέστ Χαμ 83
Γουλβς 82
Κρίσταλ Πάλας 77
Γουότφορντ 70
Σαουθάμπτον 43
Άστον Βίλα 6
Έβερτον -41