Τέσσερις ήττες σε 15 χρόνια!

Κάνο Πίλαρς-Ρίβερς Γιουνάιτεντ (27/1/2021, 17:00) Νιγηρία Προφέσιοναλ Φούτμπολ Λιγκ

Αν σε ένα πρωτάθλημα η ανθρωπογεωγραφία παίζει ρόλο περισσότερο από τα άλλα, αυτό είναι της Νιγηρίας. Δεν πρόκειται μόνο για τις μεγάλες αποστάσεις, ούτε για τις κακές συγκοινωνίες, αλλά για τις βαθιές διαφορές μεταξύ των λαών που κατοικούν αυτή την απέραντη, αλλά τεχνητή χώρα.

Το ματς Κάνο Πίλαρς-Ρίβερς Γιουνάιτεντ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Κάνο δημιουργήθηκε το 1990 από συγχώνευση τριών ομάδων της πόλης, ώστε να γίνει το καμάρι των Χάουσα. Οι Χάουσα είναι η πιο πολυπληθής φυλή της Νιγηρίας, κυρίαρχη στις βόρειες επαρχίες, και στη συντριπτική τους πλειοψηφία μουσουλμάνοι.

Ρεκόρ 217-41-4 εντός

Η Κάνο μπορεί να μην κατέκτησε παρά μόνο τρεις τίτλους στα χρόνια της πορείας της στο πρωτάθλημα της Νιγηρίας, ωστόσο όποιος ταξιδεύει στο βορρά… δεινοπαθεί. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, το εντός έδρας ρεκόρ της ομάδας τα τελευταία 15 χρόνια σε ματς πρωταθλήματος είναι 217 νίκες, 41 ισοπαλίες και 4 ήττες!

Η Ρίβερς Γιουνάιτεντ είναι ομάδα που προέκυψε κι αυτή από συγχώνευση, το 2016. Εκπροσωπεί την ομώνυμη πολιτεία της Νιγηρίας στα νοτιοανατολικά, την περιοχή των Ίγκμπο. Οι Ίγκμπο είναι στην πλειοψηφία τους χριστιανοί και στο παρελθόν προσπάθησαν να αποσχιστούν από τη Νιγηρία στην εξέγερση της Μπιάφρας.

Χαμήλωσε τις προσδοκίες

Από πρόκριση στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας Αφρικής έρχεται η Ρίβερς Γιουνάιτεντ. Νίκησε μέσα-έξω την Μπλουμφοντέιν Σέλτικ της Νότιας Αφρικής (συνολικό σκορ 5-0). Ο προπονητής Στάνλεϊ Εγκούμα, όμως, φρόντισε να χαμηλώσει τις προσδοκίες: «Η Κάνο είναι εξαιρετική ομάδα. Τους σεβόμαστε πολύ, πηγαίνουν πολύ καλά στο πρωτάθλημα. Θα είναι μεγάλο ματς, θα βάλουμε τα δυνατά μας για να πάρουμε κάτι». Πώς μεταφράζεται αυτό; Μην περιμένετε και πολλά…

Η Κάνο έχει ξεκινήσει με ρεκόρ 2-0-0 εντός. Η Ρίβερς έχει ένα διπλό, όμως εναντίον της γειτόνισσας Άμπια Γουόριορς, επίσης από την περιοχή των Ίγκμπο.

Σε απόδοση 1,87 (Stoiximan) έχει αξία να ζητηθεί η νίκη των γηπεδούχων.