Μετράει η έδρα στη Νιγηρία

Όποιος παρακολουθεί από κοντά το πρωτάθλημα της Νιγηρίας το πρώτο που διαπιστώνει είναι ότι οι άσοι δίνονται πολύ χαμηλά. Οι ομάδες παίρνουν μεγάλη δύναμη από την έδρα τους και στην ουσία αυτές που μπορούν να διεκδικήσουν έστω και λίγους βαθμούς εκτός έχουν το προβάδισμα για τον τίτλο.

Η Κβάρα Γιουνάιτεντ είναι μια από τις μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος στη Νιγηρία, ωστόσο το ρεκόρ που έχει εντός έδρας τα τελευταία τρία χρόνια είναι 29-10-5. Σήμερα στις 17:00 αντιμετωπίζει για την 4η αγωνιστική του πρωταθλή ματος την Άκβα Γιουνάιτεντ, η οποία είναι σταθερά παρούσα στην 1η κατηγορία, αλλά διακρίνεται κυρίως στο κύπελλο, με δύο κατακτήσεις το 2015 και το 2017.

Οι Γιορούμπα κόντρα στους Ίμπο

Στη μάχη αυτή αναδεικνύεται και η αντιπαλότητα των δύο κύριων φυλών στο νότο της Νιγηρίας. Η Κβάρα Γιουνάιτεντ εδρεύει στο Ιλόριν, την περιοχή των Γιορούμπα, η Άκβα Γιουνάιτεντ στο Όγιο, στην περιοχή των Ίμπο. Τέτοιες μάχες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πρεστίζ των δύο φυλών, δύσκολα μία ομάδα νικάει στην έδρα της άλλης. Αυτό αποδεικνύεται και από το ρεκόρ των μεταξύ τους αναμετρήσεων (3-1-0 για την Κβάρα, παρ’ ότι θεωρητικά είναι υποδεέστερη ομάδα).

Για την Κβάρα το ματς αυτό είναι το πρώτο στην έδρα της, καθώς η πρεμιέρα της αναβλήθηκε και μετά είχε δύο συνεχόμενα εκτός (όπου κατάφερε κι έκανε και διπλό). Το μικρό δείγμα γραφής είναι μάλλον αποπροσανατολιστικό. Η Άκβα έχει δώσει τρία ματς, το μοναδικό της εκτός έδρας το έχασε.

Δύσκολα θα ξαναβρούμε άσο αξίας 1,83 (στη Bwin) σ’ αυτό το πρωτάθλημα.