Απειλείται με σχίσμα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Απειλείται με σχίσμα

Η πρόταση της FIFA για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, έχει φέρει στα όριά τους πολλές ομοσπονδίες χωρών. Απειλείται με σχίσμα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος σχίσματος, καθώς αρκετές Ευρωπαϊκές ομοσπονδίες σκέφτονται να φύγουν από τη FIFA και μην συμμετάσχουν οι εθνικές τους ομάδες στο Μουντιάλ.

Ο λόγος είναι η… βόμβα με την επιθυμία της FIFA να διοργανώνεται Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανά δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το Associated Press, υπάρχουν ευρωπαϊκές ομοσπονδίες που έχουν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να δείξουν την αντίθεσή τους.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Τζιάνι Ινφαντίνο έχει δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα από εκπροσώπους ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών. Ή από άτομα που γνωρίζουν τι συμβαίνει σε κάποιες από αυτές. Τον ενημερώνουν για την αντίθετη άποψη και του εκφράζουν την εντονότατη δυσαρέσκεια που υπάρχει. Μία δυσαρέσκεια η οποία φτάνει στο σημείο του σχίσματος, με τις ομοσπονδίες να είναι αποφασισμένες να αποχωρήσουν.

Απειλείται με σχίσμα

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράστηκε από τις Σκανδιναδικές χώρες, οι οποίες σε κοινή τους ανακοίνωση υποστήριζαν: «Αν μια πλειοψηφία της FIFA αποφασίσει να υιοθετήσει την πρόταση για το Παγκόσμιο Κύπελλο ανά διετία, τότε οι Σκανδιναβικές Ομοσπονδίες θα πρέπει να σκεφτούν περισσότερες δράσεις και σχέδια που θα είναι πιο κοντά στις βασικές αξίες του αντί για την πρόταση της FIFA».

Την ανακοίνωση υπέγραφαν οι πρόεδροι των ΠΟ Δανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας, Ισλανδίας και Νήσων Φερόε. Μάλιστα, άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να «φύγουν» και την ίδια στιγμή οι εθνικές τους ομάδες να μην λάβουν μέρος στη διοργάνωση.

Η αλήθεια είναι, ότι αυτές οι ομοσπονδίες κινδυνεύουν με τιμωρία. Παρόλα αυτά οι ομάδες των ομοσπονδιών δε θα κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της UEFA.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Γιβραλτάρ, του οποίο οι ομάδες λάμβαναν κανονικά μέρος στις διοργανώσεις από το 2013 όταν και έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Παρότι έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να αναγνωριστεί και από την FIFA.