Κίνητρο και απόδοση

Το βαθμολογικό κίνητρο είναι ένα από τα «άυλα» στοιχεία που καθορίζουν τις ποδοσφαιρικές αποδόσεις, και μετράει διαφορετικά από λίγκα σε λίγκα. Σε κάποιες κυριολεκτικά «ισοπεδώνει» τους όρους του φαβορί, σε άλλες χαρακτηρίζεται επουσιώδες. Στην Τσεχία τι γίνεται με το Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε-Γιάμπλονετς;

Η φιλοξενούμενη παλεύει με νύχια και με δόντια για να κρατηθεί στη 2η θέση που δίνει εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή τη στιγμή την έχει τη θέση, αλλά έχει κι έναν αγώνα περισσότερο από τη βαριά φανέλα της Σπάρτα Πράγας. Με μόλις έξι αγώνες να της απομένουνκι αυτό το ντεσαβαντάζ, καταλαβαίνει κανείς ότι τα λάθη… απαγορεύονται. Ειδικά με ομάδες που δεν κυνηγάνε τίποτα και φαίνεται από τα αποτελέσματά τους.

Ξέχασε το χρώμα της νίκης

Η Γιαμπλονετς τρέχει σερί 3-1-0 στα τελευταία τέσσερα ματς της, σημάδι του πόσο θέλει να μείνει εκεί που είναι. Στο μοναδικό εκτός έδρας στάθηκε όρθια στην έδρα της Πλζεν (1-1), την περασμένη εβδομάδα καθάρισε την Καρβινά (3-0). Η Μπουντεγιόβιτσε κοντεύει να συμπληρώσει τρίμηνο χωρίς τρίποντο. Η τελευταία επιτυχία της ήταν στις 5/2 επί της Μπάνικ Οστράβα (1-0). Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει 12 αγώνες με ρεκόρ 0-4-8. Με τους μαζεμένους βαθμούς της από τον πρώτο γύρο δεν κινδυνεύει καθόλου, αλλά έχασε και νωρίς το ενδιαφέρον της για κάτι περισσότερο και η έλλειψη ενδιαφέροντος είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Δεν υποστηρίζουμε, βέβαια, ότι η Μπουντεγιόβιτσε θα μπει στο γήπεδο για να χάσει. Αλλά το κίνητρο της Γιάμπλονετς είναι κατά πολύ ισχυρότερο και η αγωνιστική της κατάσταση καλύτερη. Η απόδοση κάθε άλλο παρά έχει ισοπεδωθεί, βρίσκεται στο 1,75 (Goalbet). Επίπεδα που θα βρισκόταν ακόμα και σε κανονικές συνθήκες.