Το Κύπελλο που έγινε μονοπώλιο

Το Κύπελλο που έγινε μονοπώλιο

Λετονία – Λιθουανία (4/6/21, 19:00), Κύπελλο Βαλτικής

Οι αγώνες των εθνικών ομάδων θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα στη στοιχηματική καθημερινότητα. Ως την έναρξη των επίσημων αγώνων, τα φιλικά είναι αυτά που θα… σηκώσουν το βάρος του πονταρίσματος. Σ’ ένα από αυτά σήμερα, η Φιλανδία φιλοξενεί την Εσθονία. Οι δύο ομάδες έχουν συνδέσει κατά κάποιο τρόπο τα ονόματά τους με το «Baltic Cup» ή αλλιώς Κύπελλο Βαλτικής. Οι άλλες δύο είναι η Λετονία και η Λιθουανία, που αναμετρώνται σήμερα στη Ρίγα. Είναι ένα ματς για τη 2η αγωνιστική της διοργάνωσης, το οποίο τα τελευταία χρόνια κατακτά η ίδια ομάδα. Πρόκειται για το Το Κύπελλο που έγινε μονοπώλιο.

Φιλικό, αλλά με σημασία

Το «Baltic Cup» πρωτοεμφανίστηκε το 1928 και σε αυτό μετείχαν οι τρεις χώρες της Βαλτικής: Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία. Από το 1928 ως και το 1938 ήταν ετήσιο (δεν έγινε για λόγους διαφωνίας η διοργάνωση του 1934). Στη συνέχεια ήρθε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος και μετά οι χώρες ενσωματώθηκαν στη Σοβιετική Ένωση. Η διοργάνωση επανεμφανίστηκε το 1991 και γινόταν κάθε χρόνο, ως το 1998. Μετά πήγε ανά διετία. Στις διοργανώσεις του 2012 και του 2014 συμμετείχε, ως προσκεκλημένη και Φιλανδία. Επίσης, από το 2016 άλλαξε και η μορφή διεξαγωγής: η κάθε χώρα φιλοξενεί από ένα ματς (ως τότε όλα γίνονταν σε μία χώρα).

Ως τουρνουά, φυσικά και δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο αντίκτυπο. Εντούτοις, για τις τρεις ομάδες και τους φιλάθλους της έχει μεγάλη σημασία. Η καθεμιά παρουσιάζει πάντα το καλύτερο δυνατό σύνολο. Για τις ομοσπονδίες, το τρόπαιο είναι πολύ σημαντικό.

Αναβολή λόγω Covid

Όπως και οι υπόλοιπες διοργανώσεις της περασμένης σεζόν, έτσι και το «Baltic Cup» του 2020 δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Διεξάγεται φέτος κι έχει γίνει ήδη μία αγωνιστική. Την Τρίτη, η Λιθουανία φιλοξένησε την Εσθονία και γνώρισε την ήττα με 1-0. Το αποτέλεσμα αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη.

Η παράδοση δείχνει Λετονία

Σήμερα, θα διεξαχθεί η 2η αγωνιστική του τουρνουά. Στη Ρίγα η Λετονία θα φιλοξενήσει τη Λιθουανία. Την ερχόμενη Πέμπτη, θα γίνει το τελευταίο ματς, το Εσθονία – Λετονία, στο Ταλίν. Οι δύο ομάδες έχουν μακρά παράδοση αναμετρήσεων, με την πρώτη μεταξύ τους «μονομαχία» να χρονολογείται το 1924. Η Λετονία μετράει συνολικά 28 νίκες και η Λιθουανία 15, ενώ 12 ματς έληξαν ισόπαλα. Σε 12 αγώνες τους την τελευταία 20ετία, η γηπεδούχος έχει οχτώ επιτυχίες, η φιλοξενούμενη μόλις δύο (εντός έδρας). Υπήρξαν και δύο «Χ».

Σε ό,τι αφορά αμιγώς στο «Baltic Cup», έχουν γίνει 11 αγώνες στο έδαφος της Λετονίας. Η γηπεδούχος μετράει οχτώ νίκες, η φιλοξενούμενη μόλις δύο (1992 και 1998), ενώ το μοναδικό «Χ» σημειώθηκε το 1933 (2-2).

Σε καλύτερη κατάσταση η γηπεδούχος

Αμφότερες οι αντίπαλες συγκαταλέγονται στο… κάτω ράφι των ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων. Η Λετονία πάντως, μοιάζει να βρίσκεται σε λίγο καλύτερη κατάσταση. Στα τρία επίσημα (προκριματικά του Μουντιάλ) του Μαρτίου, πήρε ένα βαθμό: εκτός έδρας από την Τουρκία. Η Λιθουανία από την άλλη, έρχεται από τέσσερις σε ήττες (επίσημες ή φιλικές), με συνολικό σκορ: 0-8!

Το Κύπελλο που έγινε μονοπώλιο

Το 2010 η Λιθουανία φιλοξένησε τη διοργάνωση και κέρδισε το τρόπαιο. Αυτή ήταν και η τελευταία της επιτυχία. Στις τέσσερις διοργανώσεις που ακολούθησαν η Λετονία αναδείχτηκε νικήτρια. Το έχει κάνει… μονοπώλιο και μάλλον θα το πάρει και φέτος.

Η Λετονία ξεκινάει ως φαβορί. Η νίκη της προσφέρεται στο «2,57» στην Pamestoixima.