Εκπληκτική η παράδοση, οδηγός ο Έρικσεν

Δανία – Φινλανδία (12/06/2021, 19:00), Euro 2020

Το ντέρμπι των Βορείων Χωρών είναι ξεχωριστό. Οι Δανοί, όμως, κουβαλούν μια εκπληκτική παράδοση απέναντι στους Φινλανδούς και θέλουν να συνεχίσουν τα σπουδαία κατορθώματά τους μέσα στο 2021, με οδηγό τον Κρίστιαν Έρικσον.

Η Δανία επιστρέφει σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μετά από εννέα χρόνια και με συνθήκες ιδανικές. Το πρώτο της παιχνίδι (όπως και το δεύτερο) το δίνει στο «σπίτι» της, στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης απέναντι στη Φινλανδία, που για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε σε ένα μεγάλο τουρνουά.

«Ατσάλινη» η Δανία του Χιούλμαντ

Ξεκάθαρο φαβορί θεωρούνται οι Δανοί και δικαίως, αφού με τον Κάσπερ Χιούλμαντ στο πάγκο έχουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Από το καλοκαίρι του 2020 που αντικατέστησε τον Άγκε Χαρέιντε, ο 49χρονος εκλέκτορας έχει δει την ομάδα του να χάνει μόλις 2 φορές.

Όλες από το Βέλγιο, που το αντιμετωπίζει στη δεύτερη αγωνιστική, στο Nations League (0-2 εντός και 2-4 εκτός έδρας). Στα υπόλοιπα 11 ματς, φιλικά ή επίσημα, η δική του Δανία μετρά 9 νίκες κι έχει δεχτεί μονάχα 2 γκολ!

Προβλημάτισε η πρωτάρα Φινλανδία

Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς τη τύχη του… πρωτάρη, αλλά και τη σκληράδα που διαθέτει η Φινλανδία. Με αυτήν άλλωστε, ο Μάρκου Κάνερβα κατάφερε να την οδηγήσει στο Euro, αφού στα 6 από τα 10 παιχνίδια των προκριματικών διατηρήθηκε ανέπαφη η εστία της.

Ωστόσο, οι Φινλανδοί προβλημάτισαν στα φιλικά. Ηττήθηκαν από Σουηδία και Εσθονία, δίχως να πετύχουν γκολ και γενικά ήταν αναιμικοί παραγωγικά. Κι αυτό διότι εξαρτώνται πολύ από το «κανόνι» τους, τον Τεέμου Πούκι, ο οποίος προέρχεται από τραυματισμό στο γόνατο και έπαιξε μόλις 30 λεπτά, με συνέπεια οι… προσευχές για την ετοιμότητά του να είναι πολλές.

Ο ηγέτης Έρικσεν και το αήττητο των 55 ετών

Αντίθετα, η Δανία είναι μια πολυφωνική… ορχήστρα, με έναν μαέστρο, τον Κρίστιαν Έρικσεν. Ο πρωταθλητής πλέον με την Ίντερ, όντας μάλιστα σημαντικός στο φινάλε της σεζόν, δίνει τον τόνο του παιχνιδιού, αλλά είναι και εκτελεστής. Με μακρινά σουτ, με στατικές φάσεις και με πέναλτι.

Θα είναι αυτός που θα σύρει το χορό, ώστε οι Δανοί να δώσουν συνέχεια σε μια εκπληκτική παράδοση. Αυτή που τους θέλει να μην έχουν χάσει από τη Φινλανδία εδώ και 55 χρόνια.

Η τελευταία φορά που ηττήθηκαν ήταν στις 18 Σεπτεμβρίου 1966 σε φιλικό στο Ελσίνκι. Από τότε έχουν να επιδείξουν 16 νίκες σε 23 αγώνες, ανεξαρτήτως έδρας. Μάλιστα, σε αυτό το διάστημα κέρδισαν και τα μοναδικά επίσημα μεταξύ τους ματς, στα προκριματικά του Euro 1988 (αμφότερα με 1-0).

Το σενάριο νίκης της Δανίας, λοιπόν, είναι λογικό και έχει βάσεις τόσο από το παρόν όσο και από το παρελθόν. Μπορεί να συνδυαστεί με μια ηγετική εμφάνιση του Έρικσεν, που για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία έχει μείνει χωρίς γκολ σε έξι σερί ματς της εθνικής ομάδας.

Ο συνδυασμός νίκης της Δανίας με τουλάχιστον ένα τέρμα του Έρικσεν προσφέρεται στο 3,30 από την Bwin.