Παράδοση με σκορ στο Αζερμπαϊτζάν

Ζίρα – Καμπάλα (21/1/2021,14:00) Αζερμπαϊτζάν Πρέμιερ Λίγκα

Αν μπορούσαμε να παραλληλίσουμε το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, με την Αθήνα, η Ζίρα είναι περίπου κάτι σαν τον… Ασπρόπυργο. Περιοχή καθόλου τουριστική, στις παρυφές της πόλης, εκεί που ξεκινούν τα τεράστια διυλιστήρια πετρελαίου, του μαύρου χρυσού της Κασπίας.

Στην περιοχή της Ζίρα γεννήθηκε ο Ταλέχ Νασίμποφ. Ένα φτωχόπαιδο από οικογένεια εργατών, που όμως χάρη στην τύχη και στις κατάλληλες γνωριμίες βρέθηκε ξαφνικά ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους του Αζερμπαϊτζάν. Προσωπικός φίλος του προέδρου Αλίεφ και ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευών της χώρας.

Κατευθείαν στην πρώτη κατηγορία!

Ο Νασίμποφ, ποδοσφαιρόφιλος ο ίδιος και δηλωμένος φίλος της «ιστορικής» Νέφτσι Μπακού (της μοναδικής ομάδας της χώρας που έπαιξε στην Α’ κατηγορία της ενιαίας ΕΣΣΔ), αποφάσισε το 2014 να ιδρύσει ποδοσφαιρική ομάδα. Κι επειδή δεν ήθελε να περιμένει να ανέβει τις κατηγορίες, τα «μαγείρεψε» έτσι που κατευθείαν πήρε άδεια συμμετοχής στην πρώτη κατηγορία! Η Ζίρα δεν κέρδισε βέβαια κανέναν τίτλο, ούτε κατάφερε να κερδίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Φέτος, όμως, ο Νασίμποφ αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπάνω.

Τον περασμένο Ιούλιο συμφώνησε με τον Ρασάντ Σαντίγκοφ, την πιο γνωστή ποδοσφαιρική προσωπικότητα της τελευταίας 20ετίας στη χώρα. Ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική ως παίκτης, με θητείες ως ομοσπονδιακός στις «μικρές» εθνικές ομάδες, ο Σαντίγκοφ υπέγραψε συμβόλαιο ως το 2023. Κι εκμεταλλεύθηκε τα λεφτά του Νεσίμποφ για να φτιάξει την δεύτερη πιο ακριβή ομάδα του πρωταθλήματος, μετά την Καραμπάγκ, που βρίσκεται σε άλλο επίπεδο.

Στόχος το ευρωπαϊκό εισιτήριο

Τα αποτελέσματα φάνηκαν αμέσως. Η Ζίρα κάνει πρωταγωνιστική πορεία, με φιλοδοξία να τερματίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην πρώτη τριάδα και να παίξει σε διεθνή διοργάνωση. Για την ώρα είναι 3η, με διαφορά τεσσάρων βαθμών από την πρωτοπόρο Νέφτσι και τριών από την 2η Καραμπάγκ.

Το πρωτάθλημα στο Αζερμπαϊτζάν διακόπηκε για έναν μήνα και επαναρχίζει σήμερα, με την Ζίρα να υποδέχεται την Καμπάλα. Ναι, την ομάδα που κάποτε είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό στο Γιουρόπα Λιγκ. Η Καμπάλα δεν έχει την δυναμική της Ζίρα, όμως λόγω πλουσιότερου παρελθόντος έχει καλή παράδοση και δεν φοβάται.

Τα τελευταία έξι ματς μεταξύ τους, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, έληξαν στο όριο των 2-3 γκολ. Επειδή βρισκόμαστε στην επανέναρξη του πρωταθλήματος (και περιμένουμε μουδιασμένες τις ομάδες), η απόδοση διπλασιασμού που βρίσκουμε στην Bet365 στο «2-3 γκολ» έχει σημαντική αξία.