Πάθος, ένταση και… κόκκινη στη Λίμα

Η κόντρα της Χιλής με το Περού ξεπερνά τα αθλητικά πλαίσια και οφείλεται στις εμπόλεμες συρράξεις τον δύο χωρών, που ξεκινούν από τα τέλη του 19ου αιώνα, με πιο πρόσφατη «διένεξη» το 1975. Μπορεί πλέον να έχουν… ηρεμήσει τα πνεύματα σε επίπεδο κρατων, όμως η αντιπαλοτητα παραμένει και εκφράζεται ενίοτε στις αναμετρήσεις των ομάδων των χωρών σε διάφορες αθλητικές διοργανώσης.

Εμείς θα περιοριστούμε στο ποδόσφαιρο και την αποψινή «σύγκρουσή» τους (επονομαζόμενη και «Κλάσικο ντελ Πασίφικο») στη Λίμα του Περού, στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ του Κατάρ. Αμφότερες έχουν μείνει πίσω στη διοργάνωση, το Περού ξεκίνησε με μόλις έναν βαθμό στα πρώτα 5 ματς και βρέθηκε υπό πίεση ο προπονητής Γκαρέκα, όμως βελτιώθηκε και πήρε 7 βαθμούς στα 3 που ακολούθησαν, πριν χάσει από την πρωτοπόρο Βραζιλία. Βέβαια βρίσκεται στο -5 από την 5η θέση που δίνει εισιτήριο για τα μπαράζ.

Ενα πόντο πίσω της η Χιλή, που απογοητεύει και δε θυμίζει σε καμία περίπτωση την ομάδα που κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα, διαδοχικά το 2015 και το 2016. Μάλιστα δεν θα έχει κι έναν από τους καλύτερους παίκτες της την τελευταία δεκαετία, τον μέσο Αρτούρο Βιδάλ, ο οποίος πήρε κάρτα στο ματς με τη Βραζιλία, συμπλήρωσε το όριο και είναι τιμωρημένος. Σημαντική απώλεια για την ομάδα του Μάρτιν Λασάρτε, που δεν θα έχει ούτε τον επιθετικό Βάργκας στη διάθεσή του. Στο Περού, υπάρχουν οι σημαντικές απουσίες, των μέσων Τάπια (τραυματίας) και Κρίστοφερ Γκονζάλες (τιμωρημένος).

Πέρα από την αντιπαλότητα, υπάρχει και το βαθμολογικό κίνητρο, καθώς όποια χάσει, χάνεται. Αντίθετα, όποια κερδίσει, εκτός απο τη θέση στον πίνακα, ενισχύει και την ψυχολογία της ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Περιμένουμε ματς με ένταση, πάθος και να σημειωθούν γκολ από τις δύο πλευρές, ενώ είναι πολύ πιθανό να δοθεί κάποια κόκκινη κάρτα από τον Ουρουγουανό ρέφερι Κρίστιαν Φερέιρα, ο οποίος σε 24 ματς καριέρας για το Λιμπερταδόρες και το Σουνταμερικάνα έχει βγάλει 11 κόκκινες κάρτες!