Pick: Ψάχνει και τη διαφορά

Κίνα – Φιλιππίνες (7/6/2021, 21:00) Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022

Ο αγώνας αυτός ανάμεσα σε δύο ομάδες της Άπω Ανατολής διεξάγεται στο Σάρτζαχ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Κίνα είχε εκφράσει την διάθεσή της να φιλοξενήσει όλους τους αγώνες του ομίλου, μάλιστα υποδέχτηκε το αδύναμο Γκουάμ στη Σουνζού.  Ωστόσο τα πολύ σκληρά πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα λόγω COVID-19 δεν ξεπεράστηκαν. Τελικά η Ασιατική Συνομοσπονδία όρισε τους αγώνες στην Αραβία.

Η ποιοτική διαφορά των δύο ομάδων είναι μεγάλη και δεδομένη. Όμως οι μπουκ δεν «ξεφεύγουν» στα χάντικαπ που δίνουν για τη νίκη της Κίνας. Υπάρχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι γι’ αυτό.

Ο πρώτος και σημαντικότερο είναι το πρώτο ματς μεταξύ τους, που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στο Μπακολόντ των Φιλιππίνων. Έκπληξη μεγάλη εκείνο το 0-0, με τους Κινέζους να παρουσιάζονται νωθροί, τους Φιλιππινέζους να το πιστεύουν όλο και περισσότερο όσο περνούσε η ώρα και τελικά την έκπληξη να ολοκληρώνεται.

Στις Φιλιππίνες τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια ανακάλυψης και αξιοποίησης παικτών που αγωνίζονται κυρίως στην Ευρώπη κι έχουν φιλιππινέζικες ρίζες. Από τους 22 παίκτες που κλήθηκαν μόνο 6 έχουν γεννηθεί στις Φιλιππίνες. Λείπουν, μάλιστα, και κάποιοι βασικοί παίκτες (ανάμεσά τους πέντε που είχαν παίξει στο πρώτο ματς), αλλιώς ο αριθμός αυτός θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος.

Δύο νατουραλιζέ Βραζιλιάνοι

Οι Κινέζοι μετά από πολλά χρόνια εσωτερικής αναζήτησης αποφάσισαν κι αυτοί να υποκύψουν στη μόδα των «νατουραλιζέ». Δύο 30χρονοι Βραζιλιάνοι φορ, ο Έλκεσον και ο Άλαν, πήραν την υπηκοότητα. Θα κληθούν να βοηθήσουν στο σκοράρισμα, που πάντα ήταν η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας, ειδικά σε κρίσιμα ματς.

Το γεγονός ότι οι Κινέζοι προετοιμάζονται για περισσότερο καιρό κι έχουν δώσει ήδη ένα ματς (7-0 το Γκουάμ) τους φέρνει σαφώς πιο μπροστά σε επίπεδο ετοιμότητας. Οι Φιλιππινέζοι ταξίδεψαν μόλις πριν δύο μέρες στα Εμιράτα και οι παίκτες ενσωματώθηκαν εκεί από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ο προπονητής της Κίνας Λι Τιέ είπε ότι δεν έχουν ξεχάσει το 0-0 του πρώτου γύρου. Οπότε πρέπει να περιμένουμε σημαντικό κίνητρο από την πλευρά τους.

Ούτως ή άλλως τα γκολ και η διαφορά τερμάτων θα παίξει ρόλο, όχι στον όμιλο, αλλά στη γενικότερη κατάταξη των δεύτερων ομάδων των 8 ομίλων. Μόνο οι 4 πρώτες θα πάρουν την πρόκριση στους τελικούς ομίλους για να διεκδικήσουν ένα εισιτήριο στο Μουντιάλ. Οπότε η Κίνα δεν χρειάζεται μόνο τη νίκη, αλλά και όσο καλύτερη διαφορά τερμάτων, προκειμένου να είναι μέσα στις 4.

Το χάντικαπ των 2,5 γκολ μπορεί να φαίνεται μεγάλο. Ωστόσο οι Φιλιππίνες δεν έχουν δώσει ματς από το Νοέμβριο, δεν έχουν συνοχή σαν ομάδα, λείπουν και κάποιοι σημαντικοί παίκτες (όπως ο πολύ έμπειρος γκολκίπερ Έθεριτζ). Οι Κινέζοι με τους Βραζιλιάνους μπροστά έχουν τη δυνατότητα του γκολ. Η νίκη τους σε ασιατικό χάντικαπ -2,5 (δηλαδή να νικήσουν με τρία γκολ και πάνω) πληρώνει 1,93 στη Bet365.