Pick: H “αποζημίωση” του Καμερούν

Γουινέα-Καμερούν (6/2/2021, 21:00) Αφρικάνικο Κύπελλο Εθνών

Αυτός είναι ο μικρός τελικός του δεύτερου σε σημασία θεσμού των αφρικάνικων εθνικών ομάδων. Εκεί επιτρέπεται μόνο η παρουσία παικτών που είτε αγωνίζονται σε τοπικά πρωταθλήματα, είτε σε άλλο πρωτάθλημα της αφρικανικής ηπείρου (και όχι π.χ. της Ευρώπης).

Το Καμερούν φιλοξένησε τη διοργάνωση κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Το ραντεβού πήγαινε για οριστική ματαίωση. Oι Καμερουνέζοι προσφέρθηκαν να διοργανώσουν επειδή έχουν έτοιμα γήπεδα ενόψει του «κανονικού» Κόπα Άφρικα, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει αυτή την περίοδο, αλλά λόγω της πανδημίας μεταφέρθηκε για του χρόνου.

Κι όπως συμβαίνει με κάθε οικοδέσποινα που σέβεται τον εαυτό της, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Ο δρόμος προς τον τελικό φαινόταν κάπως βατός, αλλά το πράγμα χάλασε στο τελευταίο ματς του ομίλου. Εκεί το Καμερούν προκρίθηκε μεν με την ισοπαλία 0-0 με την Μπουρκίνα Φάσο, αλλά έμεινε στη δεύτερη θέση.

Στον προημιτελικό ξεπέρασε (με ανατροπή) το εμπόδιο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, όμως στον ημιτελικό έπεσε πάνω στο απόλυτο φαβορί Μαρόκο. Μια αναμέτρηση που ήταν «προγραμματισμένη» να είναι ο τελικός της διοργάνωσης.

Ξενιτεύτηκε στο Λίμπε

Δεν ήταν μόνο ο αντίπαλος το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο αγώνας έγινε στο Λίμπε, μια πόλη στα δυτικά της χώρας, όπου υπάρχει πλειοψηφία αγγλόφωνων Καμερουνέζων. Εκεί δρουν πολλές αντάρτικες ομάδες, οι οποίες επιδιώκουν την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Το Λίμπε δεν ήταν και η πιο «ζεστή» έδρα για τα Αδάμαστα Λιοντάρια (τα οποία παραδοσιακά έχουν πλειοψηφία γαλλόφωνων παικτών). Μπροστά σε πολύ λίγο κόσμο (σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες, που έγιναν στις γαλλόφωνες πόλεις Ντουάλα και Γιαουντέ) διαλύθηκαν από το Μαρόκο με 4-0.

Τώρα θα παίξει ο Ζουά

Το βράδυ του Σαββάτου θα παίξουν στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, το πιο «ανούσιο» παιχνίδι κάθε θεσμού. Ανούσιο; Κάθε άλλο, αν πιστέψουμε τον προπονητή Μαρτίν Ντούνγκου Μπίλε, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα βάλει τους καλύτερους να παίξουν. Και θα χρησιμοποιήσει το μεγάλο αστέρι, τον στράικερ Ζακ Ζουά. Ο οποίος επί τούτου αποφάσισε να «επιστρέψει» στο Καμερούν για ένα χρόνο, μετά από καριέρα 11 χρόνων στο εξωτερικό (πέρασε από Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ρουμανία). Ο Ζουά έπαιξε μόνο στο εναρκτήριο παιχνίδι με τη Ζιμπάμπουε. Στη συνέχεια, κατά τον προπονητή του, λόγω τραυματισμών δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Το κίνητρο του Καμερούν είναι πολύ ισχυρότερο σ’ αυτό το ματς. Η δύναμη της έδρας δεν είναι αμελητέα, δεδομένου ότι το ματς θα γίνει στη Ντουάλα. Αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις αποδόσεις. Η Γουινέα, χωρίς να είναι αμελητέα ποσότητα, δεν είναι και κάτι ιδιαίτερο. Συν τοις άλλοις, υπάρχει μια «αίσθηση» από την CAF να «αποζημιωθεί» το Καμερούν για τα έξοδα που έκανε, αν καταλαβαίνετε τι εννοούμε…

Για όλους αυτούς τους λόγους η νίκη του Καμερούν σε στοίχημα dnb σε απόδοση 1,95 (Bet365) είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.