Αγγλία – Δανία (07/07/2021, 22:00), Euro 2020
Το δεύτερο εισιτήριο για τον τελικό διεκδικούν Αγγλία και Δανία. Με την άνεση του αουτσάιντερ, οι Δανοί θέλουν να νικήσουν ξανά στο «Γουέμπλεϊ», όπως έκαναν τον Οκτώβρη, αλλά οι Άγγλοι μοιάζουν έτοιμοι να τερματίσουν ακόμα μια… κατάρα, αυτή των ημιτελικών.
Από το 1966 έχει να κερδίσει σε ημιτελικό η Αγγλία
Για τα «λιοντάρια», η παρουσία σε τετράδα μεγάλων τουρνουά έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη. Μετά την επιτυχία επί της Πορτογαλίας το 1966 όταν επικράτησαν με 2-1 στο «ναό του ποδοσφαίρου», πήγαν στον τελικό του Μουντιάλ και κατέκτησαν το τρόπαιο, έχουν γνωρίσει διαδοχικές πίκρες.
Έχασαν τον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού το 1968 από τη Γιουγκοσλαβία (0-2). Τον ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 από τη Δυτική Γερμανία (3-4 στα πέναλτι, 1-1 η κανονική διάρκεια). Τον ημιτελικό του Euro 1996 που διοργάνωσαν, από τη Γερμανία (5-6 στα πέναλτι, 1-1 ο κανονικός αγώνας). Τέλος, τον ημιτελικό του Μουντιάλ του 2018 από την Κροατία (1-2 στην παράταση).
«Ξόρκισαν» ήδη δύο… φαντάσματα τα «λιοντάρια», ανεβάζουν διαρκώς στροφές
Ωστόσο, αυτή η έκδοση της Αγγλίας έχει καταφέρει να ξορκίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος. Δεν είχε νικήσει ποτέ σε πρεμιέρα της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τα κατάφερε. Είχε 46 χρόνια να κερδίσει εντός έδρας τη Γερμανία, επίσης πέτυχε σε αυτή την αποστολή.
Το πιο σημαντικό για το συγκρότημα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, όμως, είναι ότι στη φάση των νοκ-άουτ ανεβάζει αγωνιστικές στροφές. Μακράν τα δύο καλύτερα ματς της ήταν εκείνο των «16» με τη Γερμανία (2-0) και ο προημιτελικός με την Ουκρανία (4-0).
Σε αντίθεση με τους ομίλους, έχει περισσότερη διάρκεια στην απόδοσή του, ενώ βλέπει τον αρχηγό Χάρι Κέιν να αποτελεί τον σέντερ-φορ που χρειαζόταν. Επιπλέον, η άμυνα γράφει ιστορία, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα «λιοντάρια» έχουν διατηρήσει ανέπαφη την εστία τους σε 7 διαδοχικά παιχνίδια.
Η Δανία είναι πειστική, δοκίμασε τις αντοχές της
Βέβαια, αυτή τη Δανία δεν μπορεί κανείς να την πάρει αψήφιστα. Η ομάδα Κάσπερ Χιούλμαντ έγινε η πρώτη που φτάνει ως τα ημιτελικά, έπειτα από ξεκίνημα με δύο ήττες. Οι εμφανίσεις της μετά την πρεμιέρα με τη Φινλανδία, όπου υπέστη το σοκ με το περιστατικό του Κρίστιαν Έρικσεν, είναι πειστικότατες, έχοντας κατά μέσο όρο 18 τελικές ανά αγώνα.
Χώρια ότι στον προημιτελικό με την Τσεχία (2-1), έδειξε ότι μπορεί να κάνει και διαχείριση. Οι αντοχές της άμυνας των Δανών δοκιμάστηκαν με επιτυχία και είναι προετοιμασμένοι για την πίεση που θα νιώσουν (από τον αντίπαλο και την εξέδρα) απόψε.
Η… γνώση των Δανών στο «Γουέμπλεϊ» και η παράδοση του 1-0
Επίσης, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η Δανία ξέρει να κερδίζει στο «Γουέμπλεϊ». Το είχε κάνει στις 14 Οκτωβρίου 2020, όταν στο πλαίσιο του Nations League νίκησε με 1-0. Δράστης ο Έρικσεν, ο οποίος βέβαια δεν θα είναι «παρών» σε αυτή τη μάχη.
Το είχε πράξει και στο προηγούμενο επίσημο παιχνίδι που έγινε εκεί. Στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 1984, είχε επικρατήσει πάλι με 1-0, χάρη σε ένα πέναλτι του Άλαν Σίμονσεν.
Αξιοπερίεργο, βέβαια, είναι το γεγονός ότι και τα 7 ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες που διεξήχθησαν στο Λονδίνο έληξαν με το ίδιο σκορ, 1-0. Οι Δανοί έχουν τις 2 προαναφερθείσες νίκες, ενώ οι Άγγλοι κέρδισαν στα υπόλοιπα 5 παιχνίδια.
«Μηδέν» παθητικό η Αγγλία σε μεγάλες διοργανώσεις
Τα «λιοντάρια», πέρα από το συνολικό θετικό πρόσημο στο «Γουέμπλεϊ», έχουν να λένε ότι δεν έχουν δεχτεί γκολ από τη Δανία σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Euro 1992, που το κατέκτησαν οι Δανοί, έφεραν ισοπαλία (0-0).
Ακολούθησε η συνάντηση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Άπω Ανατολής το 2002, όπου η Αγγλία νίκησε εύκολα στη φάση των «16» (3-0), πετυχαίνοντας μάλιστα και τα τρία τέρματα στο πρώτο ημίχρονο (με τους Ρίο Φέρντιναντ, Μάικλ Όουεν και Εμίλ Χέσκεϊ).
Με όπλο τη σοβαρότητα, την αγωνιστική συνέπεια, την ώθηση από το κοινό της (που την «έσπρωξε» πολύ κόντρα στη Γερμανία), αλλά και αυτή την παράδοση, η Αγγλία μοιάζει έτοιμη να προκριθεί.
Μόνο που αυτό το ματς δύσκολα θα περιοριστεί στο ένα γκολ, ως συνήθως σε αυτό το γήπεδο. Αφενός διότι η οικοδέσποινα «ρολάρει» επιθετικά, αφετέρου γιατί η Δανία είναι ικανότατη εκτελεστικά και θα απειλήσει. Ωστόσο, φαντάζει πιο πιθανό να «λυγίσει» κάτω από την ορμή των «λιονταριών»