Όλα τα σενάρια για το φινάλε στη Βραζιλία

«Θρίλερ» μέχρι την τελευταία αγωνιστική στο Πρωτάθλημα της Βραζιλίας, η αυλαία του οποίου πέφτει τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η νίκη της Φλαμένγκο στο ντέρμπι κορυφής με την Ιντερνασιονάλ της δίνει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού τίτλου. Με το αποτέλεσμα αυτό ξεπέρασε την αντίπαλό της και φιγουράρει στην κορυφή, όμως ακόμη δεν τον έχει εξασφαλίσει.

Η ομάδα του Ροτζέριο Σένι βρίσκεται στο +2 και έχει ματς στη Σάο Πάολο. Αν κερδίσει, φυσικά ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια. Αν χάσει, θέλει να μην κερδίσει η Ιντερνασιονάλ το δικό της παιχνίδι κόντρα στην Κορίνθιανς (εντός).

Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση ισοβαθμίας (ισοπαλία της Φλαμένγκο και νίκη της Ιντερνασιονάλ); Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πρωταθλήτρια θα είναι –έπειτα από 41 χρόνια- η ομάδα από το Πόρτο Αλέγκρε καθώς θα υπερτερεί στη διαφορά τερμάτων αφού στο πρώτο κριτήριο (περισσότερες νίκες) θα υπάρχει ισορροπία (από 21). Άρα, η Φλαμένγκο θα είναι σίγουρη μόνο με «διπλό».

Τα «καλά» εισιτήρια του Κόπα Λιμπερταδόρες

Δεύτερη εκκρεμότητα, η πρώτη τετράδα, που εξασφαλίζει απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Σίγουροι είναι οι δύο πρωτοπόροι και η τρίτη Ατλέτικο Μινέιρο, ενώ την τελευταία προνομιούχο θέση διεκδικούν η Σάο Πάολο και η Φλουμινένσε. Η Σάο Πάολο βρίσκεται στο +2 από την ανταγωνίστριά της. Σε περίπτωση ισοβαθμίας (εφόσον η Φλουμινένσε νικήσει τη Φορταλέζα και η Σάο Πάολο πάρει έναν πόντο κόντρα στη Φλαμένγκο), υπερτερεί η «Φλου» επειδή θα έχει μία νίκη περισσότερη (δεκαοκτώ έναντι δεκαεπτά).

Στους ομίλους θα μπει μία ακόμη ομάδα αλλά το ποια θα είναι θα εξαρτηθεί από την έκβαση του τελικού του Κυπέλλου ανάμεσα στην Παλμέιρας και την Γκρέμιο (28 Φεβρουαρίου, 7 Μαρτίου). Αν κερδίσει η Γκρέμιο, θα είναι αυτή ως κυπελλούχος. Διαφορετικά, θα ανοίξει μία επιπλέον θέση από το Πρωτάθλημα. Υποψήφιες να την καταλάβουν θα είναι η Φλουμινένσε (που είναι στο +2) ή η Γκρέμιο. Αν ισοβαθμήσουν (νίκη Γκρέμιο με την Μπραγκαντίνο, ισοπαλία Φλουμινένσε) το πλεονέκτημα ανήκει στη Φλουμινένσε.

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο προσεχές Κόπα Λιμπερταδόρες, πέρα από τις έξι παραπάνω, είναι η Παλμέιρας (επίσης στους ομίλους ως κάτοχος) και η Σάντος.

Τρείς για μία θέση στο Κόπα Σουνταμερικάνα

Στο Κόπα Σουνταμερικάνα θα παίξουν οι Ατλέτικο Παραναένσε, Κορίνθιανς, Μπραγκαντίνο, Σεαρά, Ατλέτικο Γκοϊανιένσε. Και μία ακόμη εκ των Σπορτ Ρεσίφε, Μπαΐα, Φορταλέζα. Αν η Σπορτ, που είναι 14η και έναν βαθμό μπροστά από τις άλλες δύο, κερδίσει στην Ατλέτικο Παραναένσε θα βγει αυτή. Επίσης, ευνοείται και σε τριπλή ισοβαθμία (ήττα δική της, ισοπαλίες Φορταλέζα στη Φλουμινένσε και Μπαΐα εντός με Σάντος). Αν ισοβαθμήσουν στη 14η θέση η Μπαΐα και η Φορταλέζα (δικές τους νίκες και μη νίκη της Σπορτ), το τελευταίο εισιτήριο θα πάει στην Μπαΐα.

Το θαύμα που θέλει η Βάσκο

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τον υποβιβασμό. Υπάρχει μόνο ένα ακραίο σενάριο για να σωθεί η Βάσκο. Πρέπει να κερδίσει το ματς με την Γκοϊάς και να χάσει η Φορταλέζα στη Φλουμινένσε. Αυτά μπορούν να συμβούν. Όμως, η Βάσκο πρέπει να καλύψει και διαφορά δώδεκα τερμάτων (μιας και με τη Φορταλέζα θα έχουν ίδιο αριθμό νικών), κάτι που φαίνεται απίθανο.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι θα υποβιβαστεί μαζί με τις ήδη καταδικασμένες Μποταφόγκο, Κοριτίμπα, Γκοϊάς.

Η Μπαΐα, τέλος, παρότι είναι μαζί με τη Φορταλέζα δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο ακόμη και αν υπάρξει ισοβαθμία με τη Βάσκο.