Προκριματικά Μουντιάλ: Τι «παίζει» σε κάθε όμιλο για πρόκριση και 2η θέση

Τι «παίζει» σε κάθε όμιλο για πρόκριση και 2η θέση

Ολοκληρώνονται τα προκριματικά του Μουντιάλ κι είναι χρήσιμο να δούμε τι «παίζει» σε κάθε όμιλο για πρόκριση και 2η θέση. Αναφερόμαστε, βεβαίως, στην ευρωπαϊκή ζώνη, όπου οι δυο τελευταίες αγωνιστικές διεξάγονται από Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου μέχρι Τρίτη, 16 του μήνα. Θυμίζουμε ότι οι ομάδες που θα τερματίσουν κορυφή των 10 προκριματικών ομίλων εξασφαλίζουν την παρουσία τους στα γήπεδα του Κατάρ. Εκείνες που θα τερματίσουν στη 2η θέση των ομίλων (10), συμμετέχουν στα μπαράζ πρόκρισης. Μαζί τους δυο εθνικές ομάδες που κέρδισαν τους ομίλους τους στο Nations League και βρίσκονται ψηλότερα στη συνολική βαθμολογία του Nations League, με μια προϋπόθεση: να μην έχουν τερματίσει στην πρώτη δυάδα των ομίλων τους. Οι 12 συνολικά ομάδες των μπαράζ θα αναμετρηθούν σε δύο γύρους μονών νοκ-άουτ αναμετρήσεων (θα διεξαχθεί κλήρωση για την έδρα). Οι τρεις που θα «επιβιώσουν» θα προκριθούν στα τελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Τι «παίζει» σε κάθε όμιλο για πρόκριση και 2η θέση

Ας δούμε, όμως, το «παίζει» σε κάθε όμιλο για πρόκριση και 2η θέση:

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Πορτογαλία και Σερβία θα πάρουν τις δυο πρώτες θέσεις. Οι Πορτογάλοι βρίσκονται έναν βαθμό πίσω, ωστόσο έχουν παιχνίδι λιγότερο, ενώ την τελευταία αγωνιστική υποδέχονται τους Σέρβους. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η ομάδα που ευνοείται είναι η Πορτογαλία.

2ος ΟΜΙΛΟΣ: Πρώτη η Σουηδία, δεύτερη η Ισπανία. Το μεταξύ τους ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής θα κρίνει οριστικά ποιος θα προκριθεί απ΄ ευθείας, ως πρώτος. Και ποιος θα έχει ακόμη μια ευκαιρία, στα πλέι οφ. Με δυο ήττες (κόντρα σε Ελλάδα εκτός και Σουηδία, εντός) οι Ισπανοί αποκλείονται!

3ος ΟΜΙΛΟΣ: Ιταλία και Ελβετία ισοβαθμούν στην 1η θέση του ομίλου. Έτσι, το μεταξύ τους ντέρμπι της Παρασκευής, 12 Νοεμβρίου, στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, θα κρίνει την απ΄ ευθείας πρόκριση. Την τελευταία αγωνιστική οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν εκτός τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ οι Ελβετοί υποδέχονται τη Βουλγαρία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας αυτή τη στιγμή υπερέχουν οι Ιταλοί (+2 τέρματα).

Με δυο νίκες περνάει η 4η Βοσνία

4ος ΟΜΙΛΟΣ: Εδώ η πρώτη θέση έχει κριθεί, με τη Γαλλία να βρίσκεται στο +3 από την Ουκρανία και να παίζει με Καζακστάν (εντός) και Φινλανδία (εκτός). Για τη 2η θέση γίνεται «σφαγή» κι αν η 4η Βοσνία κάνει το 2/2 θα πάει εκείνη στα πλέι οφ! Οι Βόσνιοι υποδέχονται Φινλανδία και Ουκρανία τις δυο τελευταίες αγωνιστικές. Οι Ουκρανοί, αν η Βοσνία κερδίσει την Φινλανδία, πρέπει να νικήσουν τους Βόσνιους την τελευταία αγωνιστική, για να τερματίσουν δεύτεροι.

5ος ΟΜΙΛΟΣ: Το Βέλγιο χρειάζεται έναν βαθμό για να τερματίσει πρώτο. Η Ουαλία -ισοβαθμεί στη 2η θέση με την Τσεχία αλλά με παιχνίδι λιγότερο. Έτσι, θα είναι δεύτερη αν κερδίσει τη Λευκορωσία και δεν χάσει από το Βέλγιο. Αν ηττηθεί από τους Βέλγους την τελευταία αγωνιστική, δεύτερη θα τερματίσει -πιθανότατα- η Τσεχία. Η οποία υποδέχεται την Εσθονία στο φινάλε κι αυτή τη στιγμή υπερτερεί των Ουαλών, στην ισοβαθμία. Οι Ουαλλοί, πάντως, έχουν ελπίδες και μέσω Nations League!

6ος ΟΜΙΛΟΣ: Με 8/8 νίκες η Δανία είναι ήδη στο… Κατάρ. Για να τερματίσει 2η η Σκωτία θέλει νίκη στην έδρα της ουραγού Μολδαβίας, ή ισοπαλία και να μη κερδίσει το Ισραήλ στην Αυστρία. Σ΄ αυτή την περίπτωση πηγαίνει στα μπαράζ πριν τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής, αφού καμία ομάδα από όσες την ακολουθούν δεν θα τη φτάσει.

Η Τουρκία εξαρτάται από την Ολλανδία

7ος ΟΜΙΛΟΣ: Η Ολλανδία έχει προβάδισμα για την 1η θέση, όντας στο +2 από τη Νορβηγία, την οποία υποδέχεται την τελευταία αγωνιστική. Ελπίδες να τερματίσει 2η έχει και η Τουρκία, που βρίσκεται δυο βαθμούς πίσω από τη 2η Νορβηγία. Με δυο νίκες οι Τούρκοι φθάνουν τους 21 πόντους, ενώ αν ηττηθούν οι Νορβηγοί στην Ολλανδία θα μείνουν στους 20.

8ος ΟΜΙΛΟΣ: «Σφαγή» για την πρώτη θέση αναμένεται στο ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής Κροατίας – Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή έχουν δυο βαθμούς διαφορά μεταξύ τους (προπορεύονται οι Ρώσοι). Με την προϋπόθεση ότι και οι δυο θα κερδίσουν Κύπρο και Μάλτα, από το μεταξύ τους ματς θα κριθούν τα πάντα: ποια ομάδα θα τερματίσει πρώτη και ποια θα πάει στα μπαράζ πρόκρισης.

9ος ΟΜΙΛΟΣ: Με νίκη επί της Αλβανίας, την Παρασκευή, η Αγγλία τερματίζει πρώτη και προκρίνεται, δίνοντας ταυτόχρονα τη 2η θέση στους Πολωνούς. Οι οποίοι βρίσκονται στο +2 από την Αλβανία κι έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο +5 κερδίζοντας την Ανδόρα. Στην περίπτωση βεβαίως που οι Αλβανοί ηττηθούν στο Γουέμπλεϊ.

10ος ΟΜΙΛΟΣ: Πρώτη είναι η Γερμανία, που έχει ήδη «σφραγίσει» το διαβατήριο για Κατάρ. Η «σφαγή» θα γίνει για τη 2η θέση, την οποία διεκδικούν Ρουμανία (13β.), Σκόπια και Αρμενία (από 12). Με δυο νίκες, επί της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, η Ρουμανία τερματίζει οριστικά δεύτερη. Αν κάπου γκελάρει, πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα στην αναμέτρηση Αρμενία – Σκόπια.

Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας

Σε περίπτωση ισοβαθμίας δυο ή περισσοτέρων ομάδων, ισχύουν τα εξής, κατά σειρά: Συνολική διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση, βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια, διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια. Στη συνέχεια, καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια, καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια, βαθμοί fair play και κλήρωση.