Επανάσταση με το οφσάιντ στο Μουντιάλ του Κατάρ 

επανάσταση με το οφσάιντ

Ακόμα μία επανάσταση αναμένεται στο ποδόσφαιρο. Θα αφορά στον τρόπο καταλογισμού του οφσάιντ και θα πραγματοποιηθεί στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

Μπορεί όλοι να γνωρίζουν τον Βενγκέρ από τη μεγάλη θητεία του στην Άρσεναλ, όμως ο διευθυντής ανάπτυξης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στη FIFA ήταν σαφής.

Επανάσταση με το οφσάιντ

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο εντοπισμός του οφσάιντ να “αυτοματοποιηθεί” το 2022», τόνισε ο Αλσατός τεχνικός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας τεχνολογικής προόδου. «Είμαι δεσμευμένος για τήρηση μυστικότητας, αλλά θα είναι η επόμενη από τις σημαντικές εξελίξεις στη διαιτησία».

Μάλλον το VAR δεν αρκεί στη FIFA. Σύμφωνα με τον πρώην προπονητή της Άρσεναλ, μπορεί να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα η… παρέμβαση της τεχνολογίας, για την επίλυση αμφισβητούμενων φάσεων.

Η αλλαγή ήταν ήδη στα σκαριά. Η παγκόσμια ομοσπονδία ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2020 ότι σχεδιάζει «να αναπτύξει ημιαυτόματη τεχνολογία για το οφσάιντ. Ώστε να παρέχει στο VAR πρόσθετες πληροφορίες. Αυτές θα απλοποιήσουν τη λήψη αποφάσεων των διαιτητών βελτιστοποιώντας την ανάλυση των εικόνων». Είναι μία προσπάθεια για να γίνει το ποδόσφαιρο πιο ελκυστικό.

Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια

Αναφορικά με την πρότασή του για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, ο Αρσέν Βενγκέρ τόνισε «ότι χρειάζεται να είσαι ανοιχτός», ενώ μίλησε και για «μια συναισθηματική πτυχή» γύρω από αυτό τουρνουά, καθώς διοργανώνεται ιστορικά κάθε τέσσερα χρόνια.

«Η μεταρρύθμιση που προτείνω είναι μέρος μιας μεταρρύθμισης του ημερολογίου. Θέλω να μειώσω τον αριθμό των προκριματικών αγώνων», υποστήριξε, για να περάσει και στην αντεπίθεση. «Εάν το κύρος συνδέεται με την απόσταση μεταξύ των διοργανώσεων, θα ήταν απαραίτητο να διοργανώνουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε οκτώ χρόνια».

Η πλήρης έκθεση θα δημοσιευθεί από τη FIFA τον Νοέμβριο.